Реклама / Ads
33| 7759 |19.03.2016 НОВИНИ

Р. Кънев: Прекъснал съм комуникация с Кунева и Лукарски от година и половина

.
Радан Кънев
Всякаква съществена комуникация с Меглена Кунева и Божидар Лукарски аз съм прекъснал преди година и половина и със сигурност няма да я възстановявам...Дълбоко съм убеден, че вътре в Реформаторския блок над 90% от партийните активисти и 100% от избирателите са хора, които искат в България да има алтернатива". Това казва лидерът на "Демократи за силна България" Радан Кънев.
 

"Тази алтернатива трябва да бъде изградена, идеологически формулирана и да привлече достатъчно широк кръг личности в обществото ни от национално ниво до ниво малки населени места, така че да получи достатъчно обществено доверие. Моята задача е тази. Това, което помолих националното събрание на партията и трудно успях да извоювам, беше да не зарязваме, да не отритваме другите партии, защото знам, че техните симпатизанти и активисти мислят като нас. Това беше погрешно прочетено, че аз смятам да се пазаря с лидерите на СДС и ДБГ оттук нататък. Всякаква съществена комуникация с тях аз съм прекъснал преди година и половина и със сигурност няма да я възстановявам", отбелязва Кънев.Това казва още в интервю за "Банкеръ" Радан Кънев.
 
Той посочва, че и през ум не му минава да превзема Реформаторският блок, за да го направи опозиционен. Кънев подчертава, че неговата цел и тази на ДСБ е да бъде изграден достатъчно силен десноцентристки политически проект, който да бъде алтернатива на днешното управление, защото нуждата от алтернатива се вижда твърде ясно. "Това е много амбициозна политическа задача, тя далеч надхвърля Реформаторския блок. А това, което аз искам, е да не затваряме вратата за Реформаторския блок в този процес, да му дадем възможност да последва избирателите си, а и много други хора в България, които търсят такава алтернатива", допълва още Кънев.

Той посочва, че не е имало договорка здравният министър Петър Москов да не ходи на конференцията на ДСБ. "Не сме се договаряли нищо. Говорихме за последно около седмица по-рано и не сме обсъждали изобщо присъствието му на събранието. Иначе то не би могло да предизвика разцепление. Всички журналисти имаха възможност да видят, че в партията по отношение на участието във властта няма второ мнение", отбелязва още Кънев.  

Той коментира и аплодисментите за Татяна Дончева и освиркването на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски. "Хората много отдавна не ръкопляскат и не освиркват етикети в политиката, а конкретни позиции. Очевидно е, че Татяна Дончева с позициите си за съдебната реформа е спечелила тези аплодисменти. Найден пък получи от част от залата реакция, която беше насочена към партията му, а не към него лично. И за мен е неприятно, че тази реакция беше насочена към него. Много хора от ДБГ седмици наред обикаляха из страната и даваха пресконференции каква е позицията на ДСБ, обясняваха какво мислят структурите ни. И когато тези структури се събраха на едно място, логично тяхното отношение беше крайно изострено към ДБГ, което е напълно разбираемо. Единственото, за което съжалявам, е, че това настроение беше излято върху Найден, който не се занимаваше с тези лъжи", уточни Кънев.

Лидерът на ДСБ признава, че ходи на Изпълнителния съвет на блока. "Там се вземат политически решения, при които много често позицията на ДСБ и Гражданския съвет е в мнозинство, и често пъти те са полезни. Остава впечатление, че в Изпълнителния съвет решенията се вземат от г-жа Кунева и г-н Лукарски. Напротив! Те присъстват по-рядко. И аз поне не съм бил свидетел на случаи, когато те да са диктували решенията", казва още Кънев.

На въпрос дали не се създава впечатлението, че ДСБ има някаква двойнственост - че е и опозиция, и участва при вземането на решенията в блока, той отговаря: "Аз наистина не разбирам нахалството, с което това нещо се обявява за проблем. Ние сме съществена част от Реформаторския блок както от избирателното му тяло, така и от парламентарната му група, и се стремим да вземаме полезни общи решения, и това често се случва. Така че - какъв проблем може да има?"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5353 |18.03.2016 Радан Кънев: Не всички почтени хора са на ДСБ . 14| 7989 |17.03.2016 Р. Кънев: Не си правим гаргара с Пеевски, защитаваме тютюневия сектор . 19| 4633 |08.03.2016 Кънев: Прокуратурата е тежък политически провал . 15| 5937 |26.02.2016 Кънев: Румънците имат смелост срещу корупцията, ние нямаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads