Реклама / Ads
16| 6781 |05.03.2018 НОВИНИ

Икономистът Евгений Кънев: Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ е най-лошото решение

.
Източник: БГНЕС
Влизането на държавата в сделката с ЧЕЗ е възможно най-лошото решение. Това ще струва прескъпо на данъкоплатците, смята Евгений Кънев, д-р по икономика.
 
Първо защото държавата е показала какъв е нейният капацитет и нейната способност да управлява такъв тип мрежи и такъв тип бизнес. Ние знаем какво беше състоянието на мрежата преди 2004 година. Това беше изключително лошо поддържана мрежа, с изключително много големи проблеми, с много големи загуби на ток по трасето – близо 25%, с разхищения, кражби и т.н. Това ли искат българските данъкоплатци, да се върне отново това състояние малко или много, и да се влияе по начин, който не е в полза на инвеститора, бидейки вътре държавата заедно с другия инвеститор, който и да е той. Другото, което е много важно е, че има абсолютно противоположни цели - КЕВР, която работи за данъкоплатците и за потребителите, тъй като се стреми да се предоставят висококачествени услуги на ниска цена, и интересите на акционерите, независимо кои са те в това дружество, те се стремят към точно обратното – да максимизират цените, печалбите и да минимизират инвестициите, с които ги постигат. Т.е – виждаме един вътрешно присъщ конфликт, който  няма да води до нищо добро. Трябва да кажем, че оттук нататък трябва да се правят огромни инвестиции, за да се поддържа тази мрежа, което означава, че всички ние като данъкоплатци ще участваме в тяхното финансиране, обясни той по БНР.

Кънев не изключи възможността участието на държавата в сделката с ЧЕЗ просто да бъде начин в борда да влязат хора на властта.

Ако се огледаме как е положението в другите енергийни дружества, а и не само, почти навсякъде, където държавата има участие, това са хора, които в по-голямата част нямат никаква представа от това, с което се занимават, просто са сложени заради това, че са близки на някои от управленците в момента. Не мога да разбера тази страст към държавното откъде идва, при положение, че струва прескъпо на нас като данъкоплатци. Играе се на тънката струна, че народът си иска държавното и така реално се прави възможно най-лошата крачка в момента, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11387 |04.03.2018 Евгений Дайнов: Върбакова не играе сама, има опора във властта . 1| 4471 |07.02.2018 Радан Кънев: Радикални мерки в службите, за да сме в Шенген . 6| 9629 |07.12.2017 Радан Кънев: ГЕРБ си вкара автогол с атаката срещу приватизацията . 4| 7080 |17.11.2017 Радан Кънев: Има подземна битка за активите на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads