Реклама / Ads
5| 2976 |15.02.2022 НОВИНИ

В капана на нов конфликт: Бежанците в Украйна се опасяват, че отново трябва да търсят дом

.
Украинската столица Киев е транзитна точка за хиляди хора, напуснали родните си места. Разгарящия се конфликт с Русия и опасенията от инвазия заплашват да разрушат животите им отново.
 

Преди три години Исмаил Рамазанов бяга в Украйна, след като в дома му в Крим нахлуват руски военни и го пребиват жестоко през януари 2018 г. Рамазанов е кримски татар, който отявлено се обявява против анексията на Крим през 2014 г. и е съден заради насаждане на омраза. Пуснат е от затвора шест месеца след побоя си с предупреждение, че може да се изправи пред съда отново. Този път - за тероризъм. Така Рамазанов напуска родината си и устройва живота си в Киев - дом, който може да напусне, ако опасенията за избухването на нов военен конфликт се окажат основателни. 

 

Кримските татари са заточени на полуостров Крим през 1944 г. от Сталин. Връщат се обратно едва след разпадането на Съветския съюз, когато стават украински граждани. Много от тях са против анексията на Крим от Русия. Между 60 и 100 хил. души са избягали в Украйна от 2014 г. до днес. От избухването на конфликта тогава около 1.5 милиона души са напуснали полуострова. 

 

Eто някои от техните истории, разказани в брюкселското издание "Politico":

 

Да избягаш от Минск

 

Вадим Замировски е друга жертва на политически репресии, който търси спасение в Киев. Замировски е фотограф, работещ за независима беларуска медия, забранена в страната миналата година. Замировски отразява конфликта в Крим и войната в Донбас. 

 

След като президента на Беларус Александър Лукашенко предприе редица репресии спрямо протестиращите срещу преизбирането му на поста през август 2020 г., офисите на медията са претърсени, а 15 души от екипа - арестувани. Замировски бяга в Украйна с един от последните полети до Киев и то в същия ден, в който принудително в Минск бе приземен самолет на авиокомпанията “Райънеър” от Атина за Вилнюс, за да бъде арестуван опозиционерът Роман Протасевич.

 

Самият Замировски вече е лежал 2 седмици в ареста заради отразяването на протестите. 

 

Беларуският фотограф не е единственият, напуснал страната след събитията. Около 250 хил. други беларуски граждани са избягали предимно в Украйна. В страната вече има стабилно малцинство от беларуси, чиято надежда за демократично общество в родината им се изпарява с всеки изминал ден. 

 

Да избягаш от Кабул

 

Киев се оказва дом и за онези, които бягат от доста по-далеч. Такъв е случаят със Сахар Мерзайе, която напуска Кабул след като афганистанската столица пада под контрола на талибаните през август миналата година. Отнема й три дни да се добере до летището, където прекарва още шест нощи на борда на самолет, преди летателният апарат най-сетне да потегли за Киев. 

 

Мерзайе работи като кореспондент на BBC и е мениджър на социалните мрежи. За разлика от колегите си, които са евакуирани в Канада с помощта на “Уолстрийт джърнъл”, Мерзайе е изоставена в Киев. Така се случва с още около 700 афганистанци. Едва 400 от тях са поискали да им се даде убежище. 

 

Страхът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е надвиснал над Киев, но за онези, които съвсем наскоро са били принудени да избягат от родните си места в Украйна, събитията в момента са особено траммиращи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5191 |19.01.2022 Йотова: ГЕРБ попаднаха в капана. Радев не ги спомена, но те се разпознаха . 9| 3988 |18.01.2022 Екатерина Захариева бърза: Петков влязъл в капана на Скопие! А ГЕРБ какво направи за 10 години? . 10| 3555 |17.11.2021 Натискът на Лукашенко сработи. ЕС дава близо 1 млн. на Беларус за бежанците . 23| 2959 |09.11.2021 Кремъл натиска ЕС да даде пари на Беларус за бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads