Реклама / Ads
23| 2980 |09.11.2021 НОВИНИ

Кремъл натиска ЕС да даде пари на Беларус за бежанците

.
Сергей Лавров
Започват да се засилват спекулациите, че напрежението по границата между Полша и Беларус е умишлен ход от страна на Лукашенко за оказване на натиск върху Европейския съюз. Причината - Кремъл заговори за нужда блокът да третира по еднакъв начин всички трети държави, които се явяват порта за мигранти към Европа.
 

ЕС да предостави финансова помощ на Беларус, както прави и с Турция, за да я насърчи да спре преминаването на мигранти към държави от блока, призова външният министър на Русия Сергей Лавров. 

 

Това се случва на фона на опасения, че по границата между Беларус и Полша може да се стигне до ескалации и въоръжен конфликт.  Става дума за стотици хора, които щурмуваха телената ограда по границата. Вече има и жертви заради студеното време. 

 

Европейският съюз и НАТО смятат, че става дума за оркестрирани действия от страна на беларуския президент Александър Лукашенко, който целенасочено докарва мигранти в страната си, за да ги изпрати след това към границите на блока. Брюксел смята, че  тези действия са отговор на Лукашенко срещу санкциите, наложени върху Минск заради репресиите на беларуските власти. Напрежението в прибалтийската държава остава високо, след като през август 2020 г. Лукашенко спечели изборите в страната и по този начин затвърди 27-годишния си диктат. Смята се, че изборите са били нагласени. В страната избухнаха протести а демонстрантите, политическата опозиция и независимите медии бяха подложени на репресии от страна на беларуските власти. 

 

Лукашенко се ползва с подкрепата на руския президент Владимир Путин. Затова не е изненадваща реакцията на външното министерство в Москва, което разкритикува индиректно брюксел за двойния аршин, който възнамерява да приложи. Лавров призовава ЕС да бъде последователен в начина, по който третира трети страни, използвани от мигрантите, за да преминат в блока.


Той споменава споразумение от 2016 г., съгласно което ЕС предоставя средства на Турция, която обеща да приеме обратно мигранти и бежанци, които прекосиха Егейско море, за да влязат нелегално в Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6328 |08.11.2021 ”Сега”: Милионите аванси за „Хемус“ са раздадени с абсурдни договори . 5| 2950 |08.11.2021 Образователното министерство даде подробности за тестването на децата в училище . 5| 5046 |05.11.2021 Някой да предаде на Сийка... . 2| 2884 |05.11.2021 Труп на руски дипломат намерен пред посолството на Кремъл в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads