Реклама / Ads

0| 2518 |17.04.2022 НОВИНИ

Капитанът на “Царевна”: Никой не се е качвал да ни заплашва

.
Никой не се е качвал на борда да ни заплашва, от която и да е страна, да застрашава живота ни с пистолет на челото, както се казва. Просто не знам как е достигнала въпросната информация. Корабът е заложник на този град – Мариупол, и пристанището. Има много останали хора, които бяха в района, като заложници на корабите, но не е имало случаи някои персонално да ни заплашва, както и на другите кораби не знам да е имало.

Това заяви пред bTV капитанът на кораба “Царевна”, блокиран в пристанището на Мариупол. 

 

“Безопасната евакуация предполага придвижване на екипажа по принцип от трапа на кораба до качването на хората на някакво превозно средство, което ще осигури безопасността. В случая няма никакъв въпрос за никакви превозни средства в района на пристанището, защото не се допускат. И за тази цел екипажът трябва да върви до някъде, на своя отговорност и по свое желание, извън района на порта, за да бъде извозен”, допълни той. 

 

Капитанът на плаващия под малтийски флаг кораб заяви, че един от моряците е решил на своя отговорност да напусне плавателния кораб самостоятелно. Той не е изчакал връзката с външно министерство.

 

“Той отиде в зоната и се върна с информация, че военните са му предали, че имаме един час прозорец да се евакуират хората от борда. След като момчетата видяха, че той отиде и без да бъде стрелян се върна, съобщи им, че има много малко време и екипажът взе много бързо решение. Искаха по желание да напуснат кораба и си организираха подготовката и много бързо се изнесоха с бяло знаме и по инструкциите на външно министерство за поемане на пътя за безопасното място”, обясни капитанът. 

 

Схемата за евентуално извеждане на моряците се прави от 13-ти март, обясни още капитанът на “Царевна”.

 

“В тези моменти, когато евентуално имаше готовност от външно министерство, тогава обстановката беше крайно тежка. Тогава никой не се съгласи от екипажа да очаква евакуация и вече тука последните дни, когато беше по-спокойно и като видяха, че морякът, който слезе от кораба по собствено желание се върна, веднага се съгласиха”, посочи още капитанът.

 

“От първия ден на 13-ти март, е премиера и представители на  ситуационния център, по два-три пъти на ден се чуваме с тях. Питат как са военните действия, има ли затишие, екипажът как е, има ли желание от нас за евакуация. Последната седмица взе да утихва ситуацията и хората придобиха много самочувствие, иначе бяха много подтиснати на борда”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3823 |15.04.2022 Капитанът на ”Царевна”: Един от нашите колеги реши на своя отговорност да напусне кораба самостоятелно . 0| 3158 |15.04.2022 Загина капитанът на крайцера „Москва“. 10% от екипажа са спасени . 0| 2505 |13.04.2022 1500 руски трупа пълнят моргите на Днипро, никой не ги прибира, майките чакат . 0| 2422 |11.04.2022 Капитанът на ”Царевна”: Корабът не е превземан, няма външни лица, не е под обстрел
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ