Реклама / Ads
28| 7106 |17.10.2020 НОВИНИ

Каракачанов: Германия ни натиска да загърбим 1300 г. история заради Македония

.
Красимир Каракачанов
Германия оказва натиск върху България за започването на преговори на СР Македония за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 

"Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България има своето достойнство, своята политика и е суверенна държава. Никой не може да ни каже, че трябва да загърбим 1300 години", заяви Каракачанов по Нова ТВ.


"Те ни натискат, факт. България обаче има своето достойнство и е суверенна държава. По дипломатическа линия ни се оказва натиск", кетегоричен е той и посочи: Гърция 18 години ги спира за да си сменят името и националния флаг.


Каракачанов каза, че на първо място става дума за страната, която председателства ЕС в момента. "Германия е много активна с аргумента "Вие можете да ги спрете пак", добави Каракачанов.


"Скопие не само не спазва Договора за добросъседство и приятелство, но дори смята, че няма задължение да го спазва. В СР Македония трябваше да се усетят навреме, когато на 9 октомври миналата година българският парламент гласува рамковата позиция, в която се казва: да се промени говора на омразата, да се променят учебниците по история, география и литература, в които виждаме откровена кражба на българска история, отричане на българската идентичност на населението в Македония, обидни квалификации към българите", коментира вицепремиерът.


По думите му някои македонци "смятат, че договорът с България е хартия, с която могат да си избършат едни части на тялото. Очевидно договорът за добросъседство се чете твърде едностранчиво от македонска страна, а амбициите й за влизане в ЕС водят до грешни исторически интерпретации от личен интерес".


Те си мислят, "че между историческите факти, които българската държава представя и фалшификации, които те представят, ние ще направим нещо средно, един сурогат".


По въпроса за Гоце Делчев Каракачанов заяви, че в Скопие искат да го представят като български учител, но македонец по националност като пропуснат, че той сам се е определял за българин. Същото и за цар Самуил, който не бил българин, а македонец, но искал да се напише наследник на българските царе.


"Не можеш да си присвоиш историята на една държава и да очакваш тя да седи и да си мълчи", заяви министърът на отбраната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5095 |16.10.2020 Красимир Каракачанов: 300 милиона ще струва инфраструктурата за новите самолети . 9| 6445 |15.10.2020 Българите в Германия излизат на целодневен протест по площадите в неделя . 10| 5083 |15.10.2020 Германия затяга мерките срещу COVID-19 след нов черен рекорд . 2| 4485 |06.10.2020 Германия признава изтекли български лични документи до края на 2020 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads