Реклама / Ads
6| 4205 |18.11.2020 НОВИНИ

Захариева и Каракачанов пред депутатите. Обясняват за спора със Скопие

.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната Източник: БГНЕС
Ден след като държавата ни обяви официално позицията си да спре пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз двама вицепремиери застанаха на трибуната на Народното събрание по време на изслушване в пленарна зала. Военният министър Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева трябваше да обяснят пред народните представители как са протекли преговорите и върху какво стъпва решението на България.
 

“По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те”, посочи Каракачанов, който е лидер и на националистическата партия ВМРО. Една от основните теми на коалиционния партньор е именно македонският въпрос.

 

Той определи политиката на югозападната ни съседка като лицемерна и враждебна спрямо България. Каракачанов заяви, че след решаването на спора с Гърция и промяната на името, РСМ е започнала “да си показва рогата”.

 

“Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии, и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора, че след решенията на историческата комисия, ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив, работата на комисията буквално беше блокирана след влизане на Северна Македония в НАТО. Моето впечатление е, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те“, каза Каракачанов от парламентарната трибуна.


.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи, Снимка: БГНЕС

 

Захариева пък повтори позицията, която чуваме вече седмици наред - Скопие не е променила същността на политиката си спрямо София, а в югозападната ни съседка още битува тоталитарно мислене. Република Северна Македония нарушава подписания през 2017 г. Договор за добросъседство.

 

“Докато не получим правни гаранции – както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че политиката ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция и стартиране на преговори за членство”, отсече Захариева.

 

Според външния ни министър България винаги е демонстрирала “последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност“.

 

“Независимо от всички наши прояви на добросъседство Скопие не промени същността на своята политика към България. Ангажиментите към страната ни запазиха единствено декларативен характер, а по същество Скопие продължи политика си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции. Имаме дълъг списък от случаи, в които те не се придържат от подписани двустранни документи”, заяви още Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4449 |18.11.2020 Bloomberg: Спорът между България и С.Македония цели Борисов да си възстанови част от доверието преди изборите . 5| 3891 |18.11.2020 Изслушват в НС Захариева и Каракачанов . 9| 5006 |17.11.2020 Ден 132! Протестиращи отново зоват за „Оставка“ и „Мутри, вън“. Отиват пред НОИ заради Деница Сачева . 30| 8687 |17.11.2020 Захариева с дипломатически гаф - обяви официална държавна позиция с обърнат национален флаг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads