Реклама / Ads
3| 3192 |06.04.2021 НОВИНИ

Несигурността в София е лоша новина за Скопие

.
Източник: БГНЕС
Скопие приветства оставането на Красимир Каракачанов и партията му ВМРО извън новия парламент, но несигурността в София не е добра новина за Северна Македония, която се надява България да преразгледа позицията си и да одобри до края на годината преговорната ѝ рамка за ЕС, пише Mediapool.
 

Трудното формиране на ново правителство в София и евентуалните предсрочни избори ще отложат разрешаването на проблемите между двете страни. Още повече, че твърдата политика спрямо Скопие се ползва с огромна обществена подкрепа у нас и промяната в поведението на което и да е следващо правителство ще изисква взимането на силно непопулярно решение.

 

ЕС и САЩ призоваха София и Скопие да изчистят отношенията си, за да може Северна Македония да се придвижи към ЕС, но към момента преговорите буксуват най-вече заради изборите. Трите най-големи формации след вота момента ГЕРБ, партията на Слави Трифонов “Има такъв народ“ и БСП не са готови за компромиси към Северна Македония, въпреки че поведението на Бойко Борисов може да се промени, след като вече няма да е зависим от ВМРО и под усилващия се натиск от САЩ и ЕС.

 

ДПС настоява за по-умерена политика към Скопие.

 

“Демократична България“ също иска бързо решаване на проблемите и придвижване на Северна Македония към ЕС, каквато е геополитическата цел на България и ЕС.

 

Към момента обаче няма сигнали за бърз пробив и вероятно темата ще изчака.

 

В същото време Скопие към момента демонстрира нежелание за отстъпки към България – историческата комисия не работи, а отношенията все повече се изострят. Според български дипломати Северна Македония провежда силна имиджова кампания срещу София в Европа.

  

Македонският премиер Зоран Заев каза, че очаква разговорите с България да продължат след формирането на правителството в София в духа на приятелство, добросъседство и сътрудничество и в съответствие с Договора за добросъседство от 2017 година.

 

“Първо, нека поздравя българския народ за успешно проведените избори с оглед на сегашната, най-силна вълна на пандемията. Разбира се, поздравления на г-н Борисов за победата, желая им мъдрост в преговорите за формиране на правителство, в най-добрия интерес на техния народ“, посочи Заев.

 

“Ние ще изчакаме да бъде формирано правителство, за да продължим двустранните дискусии в духа на приятелство, добросъседство и сътрудничество, в съответствие с Договора за приятелство от 2017 година“, добави премиерът.

 

Най-голямата опозиционна партия, която заема антибългарски позиции, коментира, че Слави Трифонов по нищо не се различава от Каракачанов в отношението към Северна Македония.

  

Вестник "Слободен печат" коментира, цитиран от БТА, че следизборната ситуация в България е лоша новина за Скопие.

 

"Първо, самото съставяне на правителство е неизвестно и може би добра новина е, че влизането в парламента на националиста Каракачанов виси на косъм, но лоша новина е, че сега втората по сила политическа опция, партията на Слави Трифонов има изразени антимакедонски позиции", пише изданието.

 

"Съвсем очаквано в съседна България на парламентарните избори победи партията ГЕРБ на актуалния премиер Бойко Борисов и съвсем изнанедващо втора политическа партия в България стана партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов", отбелязва още скопският вестник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2958 |06.04.2021 Ансамбъл-девойки спечели златото с 5 ленти на Купа ”София” . 4| 3546 |04.04.2021 Битката за София: Интригата е пълна. Разликата Борисов-Иванов е минимална . 22| 4331 |04.04.2021 Крах на машинното гласуване и в София, ще бъде ли спряно? . 37| 8458 |03.04.2021 Рушим историята си: Къщата на Димитър Димов в София вече я няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads