Реклама / Ads
15| 5063 |17.11.2020 НОВИНИ

Захариева: Няма извиване на ръце. Скопие много се надява на това

.
Една държава трябва да се придържа и да изпълнява договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг за съжаление списък на случаи, в които РСМ е подписвала договори които не е изпълнявала. Няма как да кажем за пореден път “Да” и да дадем доверие, защото сме го правили много пъти. Няма извиване на ръце.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия външният министър Екатерина Захариева. Днес се очаква българия официално да заяви решението си пред Брюксел да блокира Република Северна Македония по пътя към ЕС.

 

"Въпросите, които имаме понякога са трудно обясними за хора, които не са в детайлите на проблема. Те са много прости, според мен. Но ние няма да водим политика на очерняне на съседна държава такава, каквато за съжаление виждаме от Скопие", смята още Захариева.

 

По думите й продължаваме да ставаме свидетели на "малцинствени претенции" и продължаване на идеологията от Титова Югославия 30 години по-късно.

 

"Въпросът е свързан с генезиса на държавата. Не казвам, че ще се реши от днес за утре. Надявам се българският парламент да ни подкрепи за това което не може да продължава - антибългаризма през последните месеци. Такъв беше преди подписване на договора през 2017 г. Просто не са променили идеологията. Това е недопустимо в държава, която върви по демократичния път и иска да е член на ЕС", посочи още външният ни министър.


“Не ми се иска да се влошат отношенията ни с РСМ. Няма как обаче България да даде доверие за бъдеще време. Много пъти сме чували “ще”. Искаме да видим конкретни действия, а те не са толкова сложни. Декларира се на думи, че те нямат малцинствени претенции", категорична бе Захариева.

 

Тя категорично заяви, че няма извиване на ръце от страна на големите политически сили.

 

"Много разчитаха, че някой ще го направи, било то Вашингтон, Брюксел или който и да било и България ще се съгласи. . Това бе заблудата. Няма такова нещо. Хубаво е да знаят как работи един съюз. Всяка една членка на тази маса трябва да каже “да”. Много пъти сме говорили с колегите от РСМ, че считаме, че не е задоволително изпълнението на договора за добросъседство", категорична беше още Захариева.

 

Тя определи като политическа реторика твърденията, че тя и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов може да бъдат определени за персона нон грата в Република Северна Македония.

 

Сблъсъкът "Дондуков 1" - "Дондуков 2"

 

Захариева заговори и за проблемната комуникация между кабинет и президентство. Този път темата бе съгласуването на българските посланици. Конкретно тя посочи като проблем бившия външен министър Даниел Митов – Захариева заяви, че който и друг да предложи, няма да е по-добре. Митов е бил предложен от нея за посланик на България в Румъния. Външният ни министър се възмути, че станало практика да не се случват ротациите на дипломати – от юли месец досега Радев показал, че не желае да одобри Митов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4533 |16.11.2020 СЗО: Само ваксината няма да сложи край на пандемията . 16| 4032 |16.11.2020 Близо 80% от българите нямат вяра на здравната система . 24| 4863 |16.11.2020 Санитарката Йорданка от бургаско вече няма да спи под мост. Осигуриха й общинско жилище . 22| 4463 |16.11.2020 Проф. Асен Балтов: Няма болница, която да е чиста от Ковид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads