Реклама / Ads
17| 3775 |10.04.2020 НОВИНИ

Каракачанов иска спиране на вноса на плодове и зеленчуци

.
Красимир Каракачанов
Забрана за вноса на плодове и зеленчуци на пазара у нас иска вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той внесе предложението заедно с още три мерки за подпомагане на част от родните земеделци по време на кризата с COVID-19 в страната.
 

Ако предложението бъде прието, то трябва да влезе в сила до 15 април тази година.

 

Забранената са внос на плодове и зеленчуци да е в сила до изчерпване на количествата у нас, предлага Каракачанов. Целта на промените е да подпомогне засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.


Мерките предвиждат и “зелен коридор” за работниците, които се придвижват до обработваеми земи. Освен всичко, идеята е и да се осигури дезинфекция на транспортните средства, които превозват работниците. Задължително според Каракачанов е и работодателите да осигурят на служителите си предпазни средства. Водачите на транспортните средства със сезонни работници да се легитимират със служебни бележки, съдържащи маршрута и списък на пътниците, издадени от юридически лица със съответния предмет на дейност или от регистрирани земеделски стопани, се казва още в предложението на Каракачанов.

 

Министърът на здравеопазването да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с които да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване, искат от ВМРО.

 

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответният личен имот – като по този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избегнат евентуални злоупотреби, предлагат още те.

 

Сред предложенията е и разширяване на мярката 60/40, така че да се подпомогне малкият и среден бизнес у нас. От ВМРО настояват тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор и срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника, плюс социалните осигуровки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4806 |09.04.2020 Богослов: Не е еретично да се затворят църквите за празниците, Бог иска да живеем . 6| 5325 |08.04.2020 Столичанин иска ВАС да отмени заповедта на Ананиев за посещение на паркове . 8| 11896 |08.04.2020 Велизар Енчев: Корумпиран тип искаше през 2016 г. да предложа Мавродиев за шеф на ББР . 2| 4332 |07.04.2020 Авиокомпаниите пред фалит, искат помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads