Реклама / Ads
1| 4647 |24.02.2016 НОВИНИ

Караш в насрещното, 3000 лв глоба!

.
НС реши на първо четене водачите, движещи се в насрещното платно да бъдат глобявани в размер на 3000 лв. Решението бе взето, след като депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, целящи ограничаване броя на пътните инциденти и загиналите в тях, предаде Фокус.
 
На вниманието на народните представители бяха предложени 3 законопроекта, като само два от тях бяха приети. Съгласно един от законопроектите се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба в размер на 3000 лв. водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път. С промените в Закона за движението по пътищата са набелязани мерки за подобряване на пътната обстановка в страната, ограничаване и намаляване броя на пътнотранспортните произшествия, на загиналите и ранените при пътни инциденти участници в движението.

Въвеждат се забрани и задължения за участниците в движението, насочени към повишаване на тяхната безопасност, както и забрани и задължения за водачите, насочени към повишаване на безопасността на превозваните от тях пътници, респ. наказания за неспазването им. Промените са насочени към новите водачи на моторни превозни средства. Въвежда се понятието “нов водач”. Това е водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство. С едва 39 гласа „за“ депутатите отхвърлиха законопроекта, с който се дава легална дефиниция на „гонките“.

В рамките на дебата от ПФ заявиха, че ще подкрепят и трите законопроекта, но ще направят предложения между първо и второ четене. Същото обявиха и депутатите от ГЕРБ. Според народният представител от ГЕРБ Иван Вълков смисълът на промените в Закона за движение по пътищата е да достигнат глобите и санкциите по-бързо до нарушителите. Нели Петрова от ГЕРБ изрази мнение, че трябва да има изцяло нов закон, тъй като сегашният е променян най-често.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5298 |29.10.2015 3000 лв. глоба, ако караш в насрещното . 23| 5222 |08.02.2015 К. Добрев: Баща ми ме караше да обещая, че няма да се занимавам с политика . 11| 6688 |14.03.2014 Психиатър пред Фрог: Лесно е да се изкараш психично здрав . 3| 6151 |03.03.2014 Караш ли в нарушение те снимат и глобяват веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads