Реклама / Ads
3| 12436 |05.11.2022 НОВИНИ

Кардиолог: 25% от хората, прекарали Ковид, впоследствие развиват т.нар. дълъг ковид

.
Петър Калайджиев
Има доказателства, че 25% от населеното, което е прекарало Ковид в последствие развива т.нар. дълъг ковид, това каза д-р Петър Калайджиев – специалист – кардиолог в УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”, началник на Ковид отделение, автор на проучване на тема какви последствия оставя вируса върху преболедувалите.
 

Лонг ковид е проблем за лекари и пациенти, тъй като симптомите са неспецифични, потвърди той. Необходимо е да се използват съвременните средства на медицината за предпазване от вируса, именно ваксинацията, каза д-р Калайджиев.


Вирусът засяга много системи, една от които е сърдечно - съдовата, а това е една от причините за зачестилите инсулти, инфаркти, тромботични инциденти след ковид, което продължава до шест месеца, дори повече от година след боледуването от Ковид, заяви лекаря пред NOVA NEWS .


Действието на грипа върху сърдечно – съдовата система е с доказано негативни последствия, както и Ковид, следователно трябва да се пазим и от новите варианти на Ковид и от грипа, и за двете има ваксини, допълни той.


Кардиологът каза, че профилактиката е изключително важна, а артериално налягане и холестерола трябва да бъдат контролирани.


Имунната система реагира по различен начин, много от имунолозите не препоръчват допълнително стимулиране, каза д-р Калайджиев. "Има специфични начини, какъвто е ваксинацията, особено при сърдечно-съдови заболявания, тъй като една инфекция може да доведе до хоспитализация", предупреди той.


Кардиологът разказа, че болница ИСУЛ е участвала в световно проучване за специфична терапия при пациентите, които развиват тежки усложнения. Въпросното лечение е от голяма полза, допълни той, а екипа на разработения медикамент е получил високо признание – очаква се одобрение на Американската агенция по лекарствата на новата молекула.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2966 |03.10.2022 Калина Константинова: Посланията ни не стигнаха до хората, има умора . 4| 3322 |27.09.2022 Проф. Петрова: Прекарали Ковид-19 могат да се заразят с Кентавър, 90% не знаят, че са болни . 0| 2717 |06.09.2022 DMS POMAGAME: Стартира кампания в помощ на хората, пострадали при потопа . 0| 4179 |07.08.2022 Иван Демерджиев: Не сме установили причините и хората, които стоят зад манипулиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads