Реклама / Ads
1| 3234 |22.06.2024 НОВИНИ

Кардиологът проф. Сотир Марчев: Докато нощите са прохладни, няма страшно

.
Проф. Сотир Марчев
Как да живеем здрави минимум до 86, как да оцелеем в жегите по път за плажа или пък в градския транспорт и каква цена плаща сърцето ни заради горещините от последните дни. Това коментира кардиологът проф. Сотир Марчев в "Събуди се".
 

По думите му има кардиологични проучвания, които показват, че сиестата - кратка дрямка в ранния следобед, често след обедното хранене, удължава живота.





"Хората сме социални животни. Ние можем да съществуваме единствено в социалната среда. Ние не можем да оцелеем сами. Оцеляваме, защото сме в социални общества. Социалният контакт ни поддържа живи".

 

"Ранното лягане и ранното ставане удължават живота. Така овек може да се наспи. Хората, които спят под 6 часа на ден, развиват захарен диабет много повече", посочи той.

 

Относно жегите той каза:

 

"Препоръчваме човек да стане по-рано, по хладина, да излезе, да свърши работата си, докато е още прохладно. Докато нощите са прохладни, няма страшно. Големите проблеми със здравето на хората възникват не когато има топли дни, а когато нощите станат топли. Телата ни през нощта се охлаждат".

 

"Всичко е индивидуално. На практика това, което виждаме в момента в България, болшинството лекари работим докато сме живи. Това са фактите тук и сега. Колеги пенсионери, които са седнали с удоволствие да си гледат внуците, са малцинство", каза проф. Марчев.

 

Според него италианският начин на живот е един прекрасен пример за добро здраве. "Климата се променя от милион години и продължава да се променя. Тоест при нас идва това, което е ежедневие в Южна Гърция, в Южна Италия. Лека по лека трябва да възприемаме техните навици", каза той и добави, че "един собственик на магазинче в Италия отива сутринта, отваря магазина, на обед напича слънцето, той заключва магазина, прибира се у дома и дремва. Вечерта като прохлади отново, отключва магазина и работи до късно, защото той след обед се е наспал".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2825 |22.06.2024 ISW: Украйна удря по петролни рафинерии, Путин прави евразийска коалиция срещу НАТО . 1| 2508 |22.06.2024 Варна - в класация за най-достъпните плажни дестинации . 5| 2517 |22.06.2024 Днес - "София Прайд" и “Шествие за Семейството”. Между тях - позицията на църквата . 0| 2630 |22.06.2024 Евро 2024: Нидерландия и Франция с нулево равенство. Ето и програма на мачовете днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads