Реклама / Ads
15| 5910 |25.07.2014 НОВИНИ

Каролев: Досиетата в КТБ да не са консерва с боб, че да се отварят?!

.
Ей, популизмът край няма. Президентът и той с намазани популистки ски се пусна днес - трябвало да се отворят досиетата КТБ. Ще цитирам Боян Николаев, че го е казал много точно: "Само не ми е ясно какво точно означава "да се отворят досиетата в КТБ". Това да не е консерва с боб, че да се отвори". Казусът с КТБ е много ясен, ако човек познава законите и банковата система, както и международните практики в подобни ситуации, коментира във Фейсбук финансистът Владимир Каролев.
 

 
1. Поради масово теглене на депозити в резултат на паника, КТБ поисква от БНБ да бъде поставена под особен надзор и БНБ правилно го прави и назначава квестори.
2. Квесторите и наетите от тях консултанти трябва да оценят в законовия срок (максимум 6 месеца от деня на поставяне на банката под особен надзор) т.н. капиталова адекватност и да поканят всички сегашни акционери на КТБ (и малки, и големи) да увеличат капитала, за да се достигне до ниво на капиталова адекватност, което отговаря на регулативните стандарти.
3. Ако сегашните собственици на КТБ откажат, квесторите трябва да се опитат да намерят други частни инвеститори, които да рекапитализират банката и да я отворят.
4. Ако и такива инвеститори не се намерят, трябва да се следва закона и КТБ да мине през процедура на фалит. Влоговете до 100 000 евро трябва да бъдат изплатени в разумни срокове. Депозитите над 100 000 евро да бъдат изплатени (частично или изцяло) само ако след продажбата на активите на КТБ натрупаната сума позволява това.
5. Няма драма с пари на общини и държавни агенции и министерества в КТБ, защото за всеки лев такива пари депозиран в КТБ, има лев в ДЦК обезпечение.

Нямам нищо против да има нов закон, с който да се направят публични собствениците на влоговете на всички офшорни фирми във всички банки в България. Само че преди да влезе в сила този закон, няколко милиарда лева ще се преместят от банковата система на България в други страни. Което ще доведе до оскъпяване на кредитите за всички в България. А ако президентът и парламента искат да направят нещо съществено по отношение на офшорните фирми, да предложат и гласуват нещо за което аз говоря от няколко години - всеки служител в публичната администрация да декларира всяка година дали той/тя и свързани лица и роднини до трето коляно имат фирми и сметки в чужбина (офшорни или не). Като в тази декларация да има изрично съгласие Българските държавни органи да имат право да проверяват за верността на тази декларация в чужбина без да има допълнително съгласие, написа Каролев във Фейсбук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4914 |19.07.2014 Каролев: За 6 г. има двойно увеличение на бюджета на НЗОК , но без ефект . 6| 5206 |16.07.2014 Каролев: Див популизъм е НАП да действа като инвестиционен банкер . 49| 16567 |11.07.2014 Хърсев и Каролев: Агенти на ДС бълват глупости за банките! . 8| 5176 |30.06.2014 Каролев: Да има солидни глоби за всяване на паника в банковата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads