Реклама / Ads
48| 6154 |31.10.2011 НОВИНИ

Катастрофален бюджет за БАН, учените излизат на протест

.
Финансовият министър Симеон Дянков и тази година подмина снизходително заявеното желание на учените в Българската академия на наукита за по-достойно бъдеще. В навечерието на Деня на народните будители той им отреди едва 54.7 млн. лева от бюджета за 2012 година, което поставя институцията пред истинска катастрофа.

 

Тези 54,7 млн. лв. са крайно недостатъчни за Академията. Това означава много колеги да излязат в неплатен отпуск за месец - два, липса на достатъчно средства, за да заплатим труда на хората, да не говорим за средства за инфраструктурата на самата Академия, коментира председателят на БАН проф. Съботинов.

Той поясни, че според анализа на съвета на настоятелите за нормалното съществуване на БАН са необходими между почти двойно - между 95-98 млн. лева.

Шефът на БАН заяви, че ако този бюджет бъде утвърден за следващата година ще се стигне до ново съкращаване на средната работната заплата на учените. Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.

Акад. Съботинов обаче призна, че в БАН вече са свършили парите. "Ние на практика приключихме средствата, гласувани от общото събрание на БАН за всеки един институт", заяви той и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

Съботинов поясни, че се прави всички възможно, за да не се спрат метеорологичните прогнози . "Правим максимално възможното, за да намерим пари за нашите метеоролози. Не може така, тези хора трябва да живеят", подчерта шефът на БАН.
Той е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

 

Почти по същото време, докато течеше тържественото заседание на БАН, в Министерски съвет Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен по отношение на политиката за финансиране на академията. Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.

Затова и още от сега той се заканва да продължи с тенденцията за орязване средствата за БАН и вече е ясно, че през 2013 бюджетът на Академията ще бъде още по-орязан.


По време на тържественото заседание на БАН бяха раздадени и десетки грамоти за високи научни постижения.

 

Председателят на Съюза на учените в България проф. Дамянов изтъкна, че светът е в криза, чиито единствени сигурни последици са несигурността и страхът от бъдещето. По думите му първата жертва на тази криза е науката.

 

„Инвестициите в образованието и науката плащат данък на световната финансова и икономическа криза. И България, и Европа платиха данък на липсата на заявени държавни интереси в тези области", заяви проф. Дамянов и допълни, че демографските данни засилват още повече тъмните краски.

 

Науката и висшето образование не могат да оцелеят само със собствени средства, категоричен бе той и подчерта, че в страната ни в момента няма единение между образованието и науката: „БАН, правителството, опозицията и висшите университети са в една сложна битка, в която още взето всеки е срещу всеки."

 

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени утре - в Деня на народните будители, излизат на митинг. Акад. Съботинов отказа да даде предположение колко хора ще се съберат утре пред Академията, но заяви категорично, че недоволството на българските учени е масово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5324 |31.10.2011 Дебат за бюджета отложи визита на холандския премиер . 13| 5537 |28.10.2011 Археолози на бунт срещу орязан бюджет и ниски заплати . 7| 6440 |28.10.2011 ЦСКА и Левски излизат в Дербито на кризата . 41| 5354 |12.10.2011 Борисов: И футболът би спечелил, ако вдигнем бюджетния дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads