Реклама / Ads
11| 5468 |31.10.2011 НОВИНИ

Дебат за бюджета отложи визита на холандския премиер

.
Посещението на холандския премиер Марк Руте в България, което трябваше да се проведе днес, бе изненадващо отменено от правителството.
 

 

Новината съобщи холандски вестник "Финансиеле дагблад", позовавайки се на говорител на Министерски съвет. Мотивът бил "трудния дебат за бюджета". 

 

От МВнР потвърдиха отлагането на визитата и добавиха, че от холандска страна не е имало никакви възражения за отмяната на визитата.

 

Посещението на холандския премиер не е отменено, а отложено. Надяваме се то да се състои скоро, преди края на годината. Визитата е била отложена, защото е била предвидена за днес, а днес е дебатът в Министерския съвет по бюджета. За да може това посещение да се състои както трябва и да може да му бъде отделено цялото внимание, предложението на българската страна беше то да се отложи", обясни говорителят на МВнР Весела Чернева.

 

Тя каза още, че смисълът на такива посещения, когато става дума за страни-членки, чиито лидери се виждат често в рамките на ЕС, е те да излъчат силно послание за двустранните отношения, а в момента няма нужната обстановка за това.

 

Посещението на холандския премиер бе официално предизвестено от премиера Бойко Борисов преди две седмици на съвместна пресконференция в София с президента на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Тогава Борисов заяви, че холандският премиер е поканен в страната, за да може да се убеди в подготвеността ни за членство в Шенген.

 

Поводът за тази покана е решението на Холандия и Финландия да бъде отложено приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство заради слабите резултати в борбата с организираната престъпност.

 

Вестник "Финансиеле дагблад" коментира, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на зоната за свободно пътуване.  

 

До момента няма промяна в позицията на Хага срещу членството на двете балкански страни в Шенген. Финландия официално обяви, че ще изчака мониторинговия доклад на ЕК за напредъка на София и Букурещ в областта на правосъдието и вътрешния ред следващата година, преди да ревизира позицията си.

 

Българските власти очакват въпроса за Шенген да влезе в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през декември.

 

В момента София и Букурещ се стремят да постигнат решение за присъединяване към зоната от март догодина с въздушните и морските си граници, а от юли 2012 г. - и със сухопътните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 5359 |17.10.2011 Ив. Костов: Дебатите за президент са пълен фарс . 72| 7141 |13.10.2011 Сянката на Борисов и Доган виси над президентския дебат . 52| 8120 |12.10.2011 М. Константинов: Дебатът беше равностоен, Калфин изглеждаше по-устат и по-висок . 0| 4903 |09.10.2011 Каролев предизвиква опонентите си на дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads