Реклама / Ads
54| 6829 |31.10.2020 НОВИНИ

Катя Сунгарска се разплака в ефир: Колективната безотговорност я плаща всеки един

.
Катя Сунгарска, говорител на столичната Спешна помощ
Емоционално и през сълзи говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска призова гражданите да спазват мерките и да пазят лекарите. Тя направи това в ефира на Българската национална телевизия, където коментира проблемите в ЦСМП-София и издъхващата под напора на епидемията от COVID-19 система.
 

"Много е страшно да видиш лекар да страда за изгубен живот и пациент. Те страдат мълчаливо, а в очите им се чете цялата болка на земята. Не го причинявайте на лекарите - те изнемогват, издъхват, имат деца, родители. Спрете с тази безотговорност. Хора компетентно обясняват, че това е световна конспирация. От началото на пандемията нося маска, не съм си спряла притока на кислород и не се чувствам роб, а отговорен човек. И лекарите трябва да живеят", посочи Катя Сунгарска.

 

По думите й има сериозен недостиг на екипи и линейки в Спешната помощ, а системата се задъхва от сигнали на пациенти с невярна информация.

 

"Един ден в линейка изглежда много тежко. Ако трябва да включим числата - за вчерашното 12-часово дежурство има 418 повиквания. От тях половината са за ковид адреси. Хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези 418 адреса една линейка трябва за един час да извърши около четири адреса. Това е напълно невъзможно - колата не може да стигне от точка А до точка Б. От всеки час остават по два адреса. Те се натрупват...", обясни Сунгарска.

 

"Безкрайно трудно е. Нашата система е напрегната вече близо почти година. От едната страна на бариерата сме всички. На второ място сме по смъртност от COVID-19 на този етап. Надявам се това да спромени. Лекарите изнемогват - те са човешки същества и не може да се издевателства над тях. Хората трябва да разберат, че това да ходят на дискотека може малко да поизчака. Всеки трябва да носи отговорност, не да се обвиняват лекарите, линейките, политиците. Не - всички сме виновни, защото цяло лято обясняваха, че ни чака тежък есенен сезон, но никой не се съобрази с това. В момента по улиците може да видите хора, които се събират по групи, няма никакви средства. Приток на кислород щял да спре. Това е пълно безумие. Трябва да викаме катафалки за хирурзите значи, защото оперират по 4-5 часа", обясни тя.

 

Сунгарска бе категорична - колективната безотговорност я плаща всеки от нас индивидуално.

 

"Има координационен център и се знае къде има легла. Проблемът е, че там където има легла, те са едно или две и докато линейката транспортира това легло се запълва. Следващата болница е на същия хал. Има пациенти, които престояват по няколко часа в линейката до търсене на възможност за хоспитализация. С наличния ресурс се прави и невъзможното. За съжаление хората изпадат в паника, викат спешна помощ за преглед, някои ни заблуждават съвсем умишлено, други го правят несъзнателно. Спешна помощ обслужва спешни състояния. Ако не престанем да измъчваме тези хора за домашни прегледи в някакъв момент системата може да колабира. Отговорността е лична. Дават се симптоми, които не са истина, за да бъдат прегледани хората, за да се успокоят", посочи говорителят на столичната спешна помощ.

 

Тя коментира и решението на ЦСМП-София да започне употребата на антигенни тестове на терен. Те са били закупени от Спешна помощ и предстои този начин да бъде официализиран от страна на Световната здравна организация и Европейските здравни власти. Целта е да се облекчи работата на Регионалните здравни инспекции.

"Не е задължение на Спешна помощ да прави изследване и това да е нещо, което да пълни цифрите в системата. Това се прави по преценка на лекаря или екипа на място", посочи още Сунгарска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4909 |26.07.2020 Катя Николова: За 15 години Обединението на жените-социалистки напълно заслужи важната си роля в БСП . 1| 4286 |24.03.2020 Катя Петрова: Хора, и нашите сили не са неизчерпаеми! . 1| 4036 |08.03.2020 Катя Николова: Жените имаме памет за постиженията от миналото, но действаме в настоящето с мисъл за бъдещето . 5| 4128 |08.10.2019 Ивет Лалова: Разплаках много хора в Доха, гледам към Олимпиадата в Токио, позволих си ден релакс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads