Реклама / Ads
2| 5320 |20.04.2018 НОВИНИ

”Флорин полиси”: Гърция и Турция вървят бавно към война

.
Турски бойни самолети над Атина
Под заглавие ”Гърция и Турция се движат бавно към война”, пише американското списание ”Форин полиси”, в която се посочва, че съществува рискована реторика както от Атина, така и от Анкара.
 
"Отношенията между Гърция и Турция никога не са били лесни", отбелязва изданието.

Наред с това американското списание окачествява като "опасен климатът, заформил се в последно време в гръцко-турските отношения, предупреждавайки, че може би в крайна сметка сблъсъкът ще е неизбежен".

Двете страни са се оказвали в "състояние на война доста пъти през 20 в. Те бяха на прага на военен конфликт край гръцкия остров Имия през 1996 г., като в резултат на намеса на САЩ катастрофата бе избегната. "Двете съюзнички в НАТО отново са на "ръба", нещо, което бе предизвикано от популисти и от двете страни. И този път Вашингтон не е никъде", се посочва в публикацията.

Цитирано е изявление на турския премиер Бинали Йълдъръм, който в понеделник потвърди, че турската брегова охрана е свалила гръцкото знаме от малкия скален остров Микрос Антропофагос. Атина заяви, че не разполага с информация за случай, при който гръцкият флаг бил забит на спорен безлюден остров.

Списанието припомня, че инцидентът е станал след трагедията с разбилия се гръцки изтребител Мираж-2000-5 и загиналия пилот Йоргос Балтадорос. "Това не бе изолиран факт, през април турските изтребители бяха нарушили над 30 пъти гръцкото въздушно пространство", се казва в материала.

"Дори и в този опасен климат двете страни са склонни на рискована реторика. В Турция Ердоган и неговата партия подеха поредна агресивна реторика спрямо Гърция, а в най-голямата партия на опозицията начело е Кемал Кълъчдароглу, един човек, който твърди, че Турция трябва си върне обратно 18 турски острова, които Гърция владее в момента", пише "Форин полиси".

В публикацията се подчертава, че държаните в затвора в Одрин двама гръцки военни допълнително подхранват гнева в Гърция.

Списанието цитира гръцкия министър на отбраната Панос Каменос с коментара, че с поведението си той непрестанно поставял в трудно положение премиера Алексис Ципрас.

"Сега се говори, че Каменос поддържа връзки както с Джордж Пападопулос, бивш съветник на Доналд Тръмп, така и с Владимир Путин, чрез олигарха от руски произход Иван Савидис. Макар че Каменос помогна на Ципрас със своите връзки и познанията си за функциониране на държавата, той е и едно силно главоболие за външната политика", пише "Форин полиси" и допълва: "Каменос и неговата партия Независими гърци неведнъж са поставяли Ципрас в затруднено положение с агресивните си изказвания по адрес на Турция или това те са правили, защото просто са обвързани с политиката на самото правителство. Като министър на отбраната Каменос неведнъж е осмивал турците".

"Каменос се превърна в проблем за гръцкия премиер и в преговорите с Бившата югорепублика Македония, един въпрос, по който той "настоява нейното название да не включва думата Македония, въпреки че тя отдавна се използва", пише още американското списание.

Според публикацията предизвикателното поведение на Турция в Егейско море няма да се промени и за това ще са необходими внимателни подходи, за да няма ескалация в района.

Панос Каменос намекна, че има необявена война с Турция от 1974 година насам.

Той заяви, че турската авиация постоянно нарушава гръцкото въздушно пространство от 1974 г. насам и Гърция отговоря като прихваща всички изтребители, за да защити националния си суверенитет и международното право.

„Имаме загинали герои, които паднаха, изпълнявайки дълга си, а тези неща се случват единствено по време на война“, заяви той по повод загиналия на 12 април 34-годишен гръцки пилот Йоргос Балтадорос.

Самолетът на Балтадорос се разби в Егейско море, като бе единият от двата гръцки военни самолета, вдигнати, за да съпроводят двойка турски изтребители F-16, които нарушиха гръцкото въздушно пространство в района между островите Лесбос и Хиос. На път към базата на връщане двата самолета са летели на ниска надморска височина поради лоша видимост. Балтадорос бе погребан с военни почести - вижте във видеото.

Попитан за коментарите, които предизвиква с изказванията си, Кменос отговори: „Турците полудяват покрай мен. Желая им най-доброто за изборите им“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4749 |18.04.2018 Гърция продаде държавния си газов оператор за 535 млн. евро . 0| 5011 |17.04.2018 Освободиха без гаранция българите, арестувани в Гърция . 0| 4943 |17.04.2018 Адв. Мишева: Българи ги грози затвор в Гърция заради продадени техни коли . 0| 5998 |29.03.2018 Марица и Арда наводниха хиляди декара обработваема площ в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads