Реклама / Ads
0| 14888 |08.09.2022 НОВИНИ

Като няма дърва, горете книги и прост народ - слаба държава. Това е положението

.
От години все се питаме, защо сме последни в Европа, защо сме бедни и нещастни. Питаме се след избори, защо пак големи идиоти сме вкарали в парламента, а Борисов и ГЕРБ ни управляват 12 години. Тайната е разкрита!
 

38% от българите не са прочели нито една книга през последната година. 12 на сто смятат, че няма смисъл от четенето, а всеки десети няма нито една книга в дома си. Данните са на "Алфа рисърч", а изследването е по поръчка на асоциация "Българска книга" и беше представено в днешния Международен ден на грамотността. За нас е Ден на неграмотността.

 

Да не забравяме, че сме на първо място по неграмотност в ЕС.

60 на сто от хората не са си купили нито една книга през последната година. Едва 11 процента от определящите се като ревностни читатели, които са до 40 години, казват, че четат повече от 10 книги годишно. 52 на сто от четящите правят това на хартия и това е спад с повече от 15% спрямо 2014 година.

За сравнени, ще посочим, че на всеки финландец се падат по 17 прочетени книги на година.

В Топ 5 на най-четящите в ЕС влизат още Швеция, Великобритания, Дания и Нидерландия.

 

Най-малко четат бедните хора. Сред тях е и най-големият процент неграмотни. Това ги прави лесна плячка за манипулиране от политиците. Затова управниците ни нямат никаква полза над 2,5-те милиона българи, учещи и работещи в чужбина да се върнат. Политиците ни предпочитат прости, уморени и демотивирани.

 

Прост народ – слаба държава, е казал народът. За себе си го е казал...

 

В статията си от 1921 г. „Българският народ днес“ Гео Милев пише: „Години наред българският народ е живял бавно и томително обсаждан в някаква влажна, студена крепост – без слънце и без простор пред погледа – без творчески устрем на духа: обезверен, обезидеален. Обсаждан от своята тъй наречена „свобода“ – вече толкова години, – от ония, които са поемали в ръцете си неговите съдбини. Днес това положение е изострено до последна степен".

 

Словата на поета прилягат и за българския народ през 2022 г. Бездуховност и нравствена нищета, деградация и примирение.

 

Затова пък всеки трети българин до 40 години има татуировка. Всеки втори слуша чалга (агенция „Тренд“). Във всяко трето семейство има домашно насилие.

 

Вижте кой и кои са с най-големи шансове да спечелят изборите на 2 октомври, според социологическите агенции, и ще ви стане ясно за какво става дума.

Тъма.

 

И един съвет. Напоследък научаваме, че дървата за огрев са дефицит, а в същото време цените им растат със скоростта на светлината. Тогава горете и се топлете с книги. И без това вече не ни трябват.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4124 |08.09.2022 Икономистът Красен Станчев: Очаква ни тежка зима, но не и като Виденовата . 0| 3217 |08.09.2022 Ген. Димо Гяуров: Планът на Путин няма да се реализира, Европа е запасена с газ . 0| 3072 |08.09.2022 Спасител почина, след като извади от морето давещи се жени . 0| 2814 |07.09.2022 Евгений Кънев: Кризите, с които ни плашат, няма да намерят решение на предстоящите избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads