Реклама / Ads
8| 4254 |10.01.2022 НОВИНИ

Казахстан: Началник на полиция се е самоубил. Близо 8 хиляди души са задържани

.
Ние сме обикновени хора - не терористи Източник: Twitter
Началникът на полицията на Жамбилска област на Казахстан генерал Жанат Сюлейменов беше намерен мъртъв. Това съобщава Vласть, позовавайки се на вътрешното министерство на страната. По последна информация от началото на протестите в Казахстан са задържани 7939 души.
 

Полковник от Комитета за национална сигурност на Казахстан Азамат Ибраев също беше намерен мъртъв. Тялото му е открито под прозорците на къщата му в Нур-Султан. Той е с наранявания, характерни за падане от височина, пише РИА Новости. Води се досъдебно производство.

 

Информацията за смъртта на Сюлейменов беше потвърдена пред Интерфакс от пресслужбата на административния център на региона. Агенцията уточнява, че Сюлейменов се е самоубил. „За съжаление, да, така е. Причините за инцидента се изясняват“, съобщават от центъра.

 

Сюлейменов е назначен за комендант на Жамбилска област на 5 януари. Още на 8 януари беше въведено най -високото - "червено" ниво на терористична заплаха. В района са задържани над 150 души . Както съобщи Министерството на вътрешните работи на Казахстан, "бяха елиминирани около дузина престъпници", седем полицаи на Републиката са ранени, един е убит. Sputnik Казахстан пише, че от бунтовниците са били конфискувани автомати, снайперска пушка, пистолети и пари. Също така, по-специално, в град Тараз протестиращите изгориха сградата на полицейското управление и иззеха служебно оръжие.

 

Припомняме Ви, че протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в град Жанаозен, където жителите излязоха на улиците, за да протестират срещу покачващите се цени на втечнения природен газ. Мигновено картата на протестите се разшири по цялата територия на Казахстан, а исканията на протестиращите бяха политизирани. Най-радикалните събития се разиграха в град Алмати.

 

Лидерът на Републиката отбеляза, че жертви на безредиците са 16 служители на сигурността, броят на убитите цивилни все още се уточнява. "Убити са 16 служители на силовите структури, над 1,3 хиляди са ранени. За съжаление, има жертви сред цивилното население, точният брой се уточнява", каза той. По думите му в цялата страна са засегнати и 1270 стопански сгради, разграбени са над 100 търговски центъра и банки, изгорени са около 500 полицейски коли. „Нанесени са огромни материални щети, чийто размер се оценява от специална правителствена комисия“, добави държавният глава, цитиран от ТАСС.

 

Касим-Жомарт Токаев определи бунтовете като опит за държавен преврат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4419 |09.01.2022 Проф. Дронзина за Казахстан: Нито Москва, нито Токаев е на сметка да разваля отношенията си със Запада . 31| 3847 |09.01.2022 Гореща точка Казахстан: 164 души са убити при размириците, близо 6000 - задържани . 2| 3929 |07.01.2022 Венцислав Кирчев е новият директор на ГД ”Национална полиция” . 8| 5985 |06.01.2022 Ще потули ли прокуратурата истината за грабежа на АМ „Хемус“, като изземе делото от полицията?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads