Реклама / Ads
4| 5368 |03.11.2023 НОВИНИ

Казусът с доклада на ДАНС за машините стигна до Европейската комисия

.
"Отправям парламентарен въпрос до ЕК във връзка с “доклада” на ДАНС за гласуването с машини, последващите действия на ЦИК и наличието на над 400 000 недействителни гласа за общински съветници (общо над 500 000)". Това написа в социалните мрежи евродепутатът Радан Кънев. От публикацията му става ясно, че Кънев пита Еврокомисията дали разполага с данни за злонамерена външна намеса в изборите в България.
 

"Виждам в тези действия атака срещу демократичния изборен процес в България, нарушаваща правата на българските граждани", посочва още той в пуликация във Facebook.

 

Конкретните въпроси, които Кънев пита са три:

 

Какви мерки предприема ЕК за гарантиране на честност и предвидимост на изборните правила в изборите в държавите от ЕС;

 

Разполага ли ЕК с данни за злонамерена външна намеса в изборите в България;

 

Подготвена ли е ЕК да реагира на заплахи за стабилността на институциите в страните от ЕС, предизвикани от външен пробив в системите за сигурност.

 

До отмяната на машинния вот на първия тур от изборите за кметове и общински съветници се стигна след решение на ЦИК. До решението пък доведе скандал, спретнат в Народното събрание в деня преди деня за размисъл относно доклад на ДАНС. Определени депутати твърдяха, че в доклада има данни за предаване на националния интерес на България, защото заместник-министъра на електронното управление снимал хешкода на машините с телефона си. В същото време по-рано днес ЦИК публикуваха същия хешкод за вота на втори тур на сайта си. 

 

След решението на ЦИК, Върховният административен съд отсъди, че на втори тур машини трябва да има. До решението на съда пък се стигна след множество жалби след отмяната на машинния вот. 

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4475 |03.11.2023 Машинен вот - засега - ще има! Машините тръгнаха към избирателните секции . 10| 4628 |03.11.2023 Русия изгони кореспондента на БНР в Москва . 75| 5390 |03.11.2023 Кирил Петков се обърна към СДС, Синя София и ГЕРБ: Десни хора, събудете се - през 1989 г. Васил е бил на 11 години! . 22| 4781 |03.11.2023 Хекимян ще гласува на балотажа за кмет на София. Кого ще подкрепи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads