Реклама / Ads
0| 2311 |09.06.2024 НОВИНИ

Керемедчиев: Сигурността ще е водеща тема в ЕС, все повече се иска еврокомисар по отбраната

.
"Темата сигурност ще бъде водеща в следващия Европейски парламент. 55% от европейските граждани казват, че се притесняват за сигурността си. Все повече гласове се вдигат да има комисар по отбраната в Европейската комисия. Говори се за замразяване на Зелената сделка, както и за повишаване на производството на отбранителна техника. Тази тема - сигурността, може да намери и голямо мнозинство".
 

Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев е ефира на bTV.





"Видимо е, че има много ниска избирателна активност. В Германия свалиха за първи път в историята избирателната раст - от 18 на 16 години, едва 48% проявяват интерес към европейските избори", отбеляза той и допълни:


"Крайнодесните партии по-скоро се интересуват от местните избори, отколкото от европейците. Като цяло се вижда, че европейците се интересуват повече от местните националните си избори, отколкото от европейските".


Антимигрантската реторика и войната в Украйна са основните теми на настоящия вот, смята той.


"Това са двата проблема, които са водещи в европейските политики. Справянето с мигрантската криза събори няколко правителства в Европа - Фицо дойде на власт в Словакия с изключително ярка антимигрантска реторика. Същото в Нидерландия - Марк Рюте падна от Вилдерс, който пак имаше антимигрантка реторика".







"Видимо е, че така няма да продължаваме. Ще има рязка промяна в политиката на ЕС - границите няма да са толкова отворени", каза Керемедчиев.


"Другата тема е подкрепата за Украйна. Пак давам пример с Фицо, който дойде с обещание за нито един патрон повече за Украйна, Унгария пък говори за налагане на вето над Украйна за членство в ЕС и НАТО".


Системните партии ще продължават да имат водеща роля в ЕС, но доста отслабена. Интересен лакмус бяха изборите в Нидерландия. Вилдерс не спечели европейските избори, беше втори след зелените-леви. Ако погледнем назад обаче, Вилдерс ще има 7 депутати, преди 5 години имаше 0". 







"Ще видим един доста фрагментиран Европейски парламент. Основният въпрос е доколко ще успяват да се обединят върху налагане на политики".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2278 |09.06.2024 "Брюксел не казва на никого нищо. Ние сме 27 държави, лидерите им сядат и решават всички наболели въпроси" . 6| 2346 |09.06.2024 Галъп: 23,4% е избирателната активност към 17 ч. . 0| 2298 |09.06.2024 Ново проучване: Мозъкът ви е суперкомпютър! . 0| 2290 |09.06.2024 Вотът на българите във Великобритания, Испания и САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads