Реклама / Ads
5| 3485 |20.03.2023 НОВИНИ

Киев алармира, че град Авдеевка ще се превърне във ”втори Бахмут”

.
Източник: личен архив
Украйна заяви днес, че град Авдеевка в източната част на страната може скоро да се превърне във ”втори Бахмут” - малък град, където украинските сили се бият срещу руските войски от осем месеца, но рискуват да бъдат напълно обкръжени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Битката за Бахмут в промишления район Донбас е една от от най-ожесточените в продължаващата близо 13 месеца война в Украйна и напомня за окопните бойни действия по време на Първата световна война.

 

Командващият сухопътните сили на Украйна каза миналата седмица, че сега силите на Москва се опитват да обкръжат напълно Бахмут при настъпление, което не е довело до значителни пробиви.

 

В понеделник говорителят на командването на оперативно-стратегическата групировка "Таврия" заяви, че е съгласен с оценката на британското военно разузнаване, че Русия засилва натиска върху снабдителните линии към Авдеевка, както е направила и около Бахмут.

 

"Врагът постоянно се опитва да обкръжи Авдеевка. До голяма степен съм съгласен с колегите си от Великобритания, че Авдеевка скоро може да се превърне във втори Бахмут", каза говорителят Олексий Дмитрашкивски заяви.

 

"Бих искал да кажа обаче, че не всичко е наред с руските части, които атакуват в тази посока", добави той в излъчени по телевизията коментари.

 

Украйна съобщи преди известно време, че руските сили търпят тежки загуби при настъплението си в Източна Украйна.

 

В мирно време Авдеевка е имала над 30 000 жители. За разлика от Бахмут, тя е фронтови град от години. Украинските сили са се окопали там много преди нахлуването на Русия в Украйна миналата година, удържайки линията срещу подкрепяните от Русия бойци, поставили под свой контрол обширни райони в Източна Украйна през 2014 г., след като Русия анексира Крим.

 

Авдеевка се намира непосредствено на север от завзетия от руските сили град Донецк, над който Киев изгуби контрол през 2014 г.

 

Британското военно разузнаване съобщи днес в Туитър, че руските сили постепенно напредват в района на Авдеевка и отбеляза, че големият Авдеевски коксохимически завод "може да се окаже ключов терен за отбрана с развитието на боевете".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2922 |20.03.2023 Антъни Блинкен приветства споразумението между Белград и Прищина . 0| 2878 |20.03.2023 Температурите се повишават - 16-21 градуса . 1| 3206 |19.03.2023 Ще има ново осветление на главен път Е-79 при входа на Благоевград . 7| 2977 |19.03.2023 Киев санкционира ирански и сирийски официални лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads