Реклама / Ads
2| 2689 |15.05.2024 НОВИНИ

От Киев Блинкен обяви допълнителни 2 млрд. долара военна помощ за Украйна

.
Антъни Блинкен и Дмитрo Кулеба
Съединените щати ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара чуждестранно военно финансиране, заяви в сряда държавният секретар Антъни Блинкен.
 

Той говори на съвместна пресконференция в Киев заедно с украинския министър на външните работи Дмитрo Кулеба, като добави, че подкрепата ще бъде насочена към инвестиране в индустриалната база на Украйна, предаде "Ройтерс".





Блинкен заяви, че новата подкрепа от САЩ идва в "критичен момент".

 

Украйна "трябва сама да вземе решение", когато решава как да използва оръжията, доставяни от САЩ, които могат да поразяват цели на руска територия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на 15 май, пише "Kyiv Independent".

 

По време на пресконференция в Киев Блинкен беше попитан за неотдавнашните украински оплаквания, че забраната на Вашингтон означава, че Украйна не е в състояние да атакува руските сили, докато те се струпват преди да пресекат границата в Харковска област.

 

"Не сме давали възможност или насърчавали нанасянето на удари извън Украйна, но в крайна сметка Украйна трябва сама да вземе решение как ще води тази война", каза той.

 

САЩ са доставили на Украйна ракети с далечен обсег АТАСМС, за които се съобщава, че Украйна ги е използвала за нанасяне на удари по руски цели в окупирания Крим. Официално ограниченията на Вашингтон не позволяват да се възпроизведе подобна атака на територията на самата Русия.

 

"Основният проблем в момента е политиката на Белия дом за ограничаване на възможностите ни" да нанасяме удари по военни цели на територията на Русия, заяви Давид Арахамия, парламентарен лидер на партията на президента Володимир Зеленски - "Слуга на народа".





"Видяхме техни военни да седят на един или два километра от границата вътре в Русия и не можехме да направим нищо по въпроса", заяви пред Politico Александра Устинова, ръководител на парламентарната комисия на Украйна по въпросите на оръжията и боеприпасите.

 

"Те (Русия) знаят, че има ограничение за украинците да стрелят по руската територия. И ние видяхме цялата им военна техника, която се намираше на един или два километра от границата (близо до Харков), и не можехме да направим нищо", отбеляза Устинова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2835 |15.05.2024 АДФИ нищи 2 министерства и 34 общини заради нередности във финансовите им отчети за милиарди . 5| 10188 |15.05.2024 Държавната "ТЕРЕМ" започва производството на дронове-камикадзе . 2| 2575 |15.05.2024 Президентът Румен Радев ще се срещне със Съвета на ректорите за заплатите . 2| 2627 |15.05.2024 Кремъл ни залива с дезинформация, ЕС е установил над 17 000 случая на лъжлива информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads