Реклама / Ads
0| 2686 |22.07.2022 НОВИНИ

Киев и Москва вдигат със споразумение блокадата над украинското зърно утре

.
Русия и Украйна ще подпишат споразумение в петък за повторното отваряне на черноморските пристанища на Украйна за износ на зърно. Това казаха представители на Турция.
 

Думите им повишиха надеждите, че световната продоволствена криза, причинена от руската инвазия, може да бъде облекчен.


Украйна и Русия, и двете сред най-големите износители на храни в света, не потвърдиха веднага тези твърдения. Но във видео обръщение късно през нощта украинският президент Володимир Зеленски намекна, че черноморските пристанища на страната му скоро може да бъдат деблокирани.


Пълните подробности за споразумението не бяха публикувани веднага. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че Вашингтон ще се съсредоточи върху търсенето на отговорност на Москва за изпълнението на споразумението.


Зеленски, чието обръщение се фокусира основно върху потенциала на украинските сили да постигнат успехи на бойното поле, каза:


"И утре очакваме новини за нашата държава от Турция – относно деблокирането на нашите пристанища". 


Блокадата от руския черноморски флот намали доставките за пазарите по целия свят и изстреля цените на зърното нагоре, след като руският президент Владимир Путин започна инвазията в Украйна на 24 февруари. Москва обаче отрича да носи отговорност за влошаването на продоволствената криза. Кремъл обвини смразяващия ефект от западните санкции за забавянето на износа на храни и торове, както и Украйна за миниране на черноморските пристанища.


Организацията на обединените нации и Турция работят в продължение на два месеца, за да постигнат това, което Гутериш нарече "пакетна" сделка - за възобновяване на черноморския износ на зърно от Украйна и улесняване на руските доставки на зърно и торове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5074 |21.07.2022 ЦРУ: Няма данни Путин да е болен. Москва е дала близо 15 хил. жертви във войната . 0| 16010 |20.07.2022 Избухнаха бунтове в армията на Москва в Украйна . 0| 3278 |18.07.2022 Руската журналистка Марина Овсянникова е била задържана от полицията в Москва . 0| 3583 |16.07.2022 София и Скопие пред подписване на двустранен протокол, като част от документи, които вдигат българското вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads