Реклама / Ads
12| 6087 |11.06.2023 НОВИНИ

Киев: Русия е унищожила Каховската ВЕЦ, за да освободи военните си резерви

.
Русия е унищожила Каховската ВЕЦ, за да освободи военните си резерви. Това съобщават от украинското Министерство на отбраната.
 

Според зам.-военния министър Анна Маляр военните на Кремъл са започнали да прехвърлят своите най-боеспособни части от Херсон в други сектори на фронта, предават от руската редакция на BBC. Това са предимно части на морската пехота на ВДВ и 49-та армия.

 

Според Маляр руската армия е взривила язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа именно за да „стесни“ възможната география на активните действия на Въоръжените сили на Украйна.

 

"Подкопаването на Каховската водноелектрическа централа очевидно е извършено на базата на възпрепятстване на настъплението на украинските сили за отбрана в посока Херсон и освобождаване на необходимите резерви за прехвърлянето им в направленията Запорожие и Бахмут“, смята Маляр.


Украйна твърди, че руските военни са взривили дигата на Каховската водноелектрическа централа. Русия, която контролираше водноелектрическата централа, твърди, че унищожаването й е резултат от някакъв украински "саботаж", но не предоставя никакви доказателства. Междувременно някои експерти предполагат, че водноелектрическата централа може да се е срутила и под въздействието на няколко фактора, включително щетите, причинени на станцията по време на войната, както и лошото поддържане на нейната работа от руските окупационни власти.


Язовирът на Каховската водноелектрическа централа се срути почти едновременно с началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, по време на което украинските военни действат едновременно в няколко направления в Запорожка и Донецка област. Случилото се има потенциала да предизвика огромна екологична катастрофа, която да бъде усетена включително и в България. 


Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза в интервю за Асошиейтед прес, че поради разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховская 700 хиляди жители на Украйна може пострадат от липса на питейна вода. Грифитс също предупреди, че катастрофата неизбежно ще доведе до по-нисък украински износ на зърно и по-високи цени на храните по света.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2775 |11.06.2023 Два дрона са се разбили в Калужката област в Русия . 2| 2687 |10.06.2023 Водят 230 разследвания за нарушаване на санкциите срещу Русия в ЕС . 0| 2674 |09.06.2023 Въздушна тревога в Киев: Жителите бяха призовани да се приберат в убежищата . 15| 3955 |08.06.2023 Русия обстрелва Херсон по време на евакуация на местни жители заради наводнението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads