Реклама / Ads
13| 4791 |22.02.2016 НОВИНИ

Кирил Добрев: В здравеопазването не трябва да има ВИП-аджии

.
Кирил Добрев
“С разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен едни ще минават по бързата писта, а други по бавната. Не бива в здравеопазването да има ВИП-аджии”. Това заяви на пресконференция в Габрово депутатът от БСП Лява България Кирил Добрев.
 

Той даде пример с операция на херния, за която, ако не си платиш, ще трябва да чакаш няколко седмици, иначе и в двата случая операцията се плаща от здравната каса. По думите му, листа на чакащи има и в много други страни, но там се прави поради липса на капацитет, а в България се налага, за да се рекетират пациентите за пари. Според Добрев, случващото се сега в здравеопазването е продължение на политиката на ГЕРБ от първия им кабинет.

 

“Четох, че министър Москов се е заклел, че няма да затваря болници. Той може би няма да ги затвори, но политиката му ще ги принуди сами да затворят. Веднъж като НЗОК поставя неизпълними изисквания към болниците и заради това не подписва договор с тях, а ако случайно ги покрият, те не издържат финансово. Въобще не искам да поставям въпроса за фиксираните бюджети, с които се трупа дефицит, който няма кой да плати и логично води до фалит. Обикновено фалитът води до едно – любимата дума на десните – приватизацията”, каза още Добрев. Той попита колко лиценза за частни болници е подписал министър Москов.

 

Добрев заяви, че българинът обеднява заради разходи за лечение. В тази връзка той се позова на доклад на Световната банка, че личните плащания на българите за здраве са 50%, при средноевропейски 20%. Депутатът припомни, че през 2009 г. бюджетът за здравеопазване е бил 2 млрд. лв., а резерва в Касата – 1,4 млрд. По думите му през 2016 парите са двойно повече - 4 млрд. лв., при пациенти с 1 млн. по-малко. “По-доволни ли сте от здравеопазването? Министърът да излезе да каже кои болници крадат, защото като не ги посочва, а най-общо казва, че има нарушители, излиза, че ги прикрива”, каза още депутатът от левицата.

 

Във връзка със спрените обществени поръчки, Добрев призова премиера да спре и поръчката за система за пръстови отпечатъци, с които да се постъпва в болница. “Сега са отпечатъци, а догодина може би ще се дава кръв, урина и ДНК тест. Няма смисъл от това, нека се направи публичен регистър, в който всеки, чрез код или ЕГН, да може да си провери какви манипулации са правени”, призова народният представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4733 |21.02.2016 Таско Ерменков: Не можем да чакаме здравеопазването да се съсипе . 12| 4548 |19.02.2016 Абумелих: Вън на политиците от здравеопазването! . 11| 5054 |15.02.2016 Патриарх Кирил и папа Франциск помиряваха САЩ и Русия в Куба . 20| 5792 |13.02.2016 Красимир Янков: Здравеопазването е един от четирите най-големи провала на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads