Реклама / Ads
16| 2871 |28.02.2024 НОВИНИ

Кирил Петков: Не сме "Продължаваме управлението". Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ

.
Съпредседателят на ПП Кирил Петков Източник: БГНЕС
Събрахме се с една-единствена цел – да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години. Хората искат справедливост, искат сигурност, искат да знаят, че никой не ги обира с монополни цени. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков.
 

„Това беше задачката на тази сглобка. През първите девет месеца, и тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, направихме добри неща. В следващите девет месеца реформите трябва реално да се случат – не на думи, не на хартия, а реално институциите да заработят за хората. Ето защо сглобката трябва да си довърши вторите девет месеца от работата. Ако от ГЕРБ наистина са готови на това и да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система – тогава, след тези девет месеца, можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим за коалиционни споразумения, защото нито хората, нито ние сме уверени, че тези реформи ще се случат докрай. Ние не сме "Продължаваме управлението". Ние сме "Продължаваме промяната", допълни Петков.







Бившият премиер посочи, че от ПП-ДБ ще разгледат предложения от ГЕРБ документ за коалиция, но отново повтори, че в такава няма да влязат, докато не видят, че реформите са се осъществили.

 

Това означава да имаме работещ ВСС, да имаме главен прокурор, на когото хората му имат доверие. Ние не искаме 50:50 в регулаторите, искаме 100% независими регулатори, т.е. да няма нито едно политическо назначение. Вярвам, че в ГЕРБ има желание да се случат тези неща, допълни още Кирил Петков.

 

На въпрос за министрите след премиерската ротация Кирил Петков обясни, че няма да бъдат обсъждани никакви имена, докато не се убедят, че от ГЕРБ са готови „да направят крачката напред за реална реформа“.

 

За исканата оставка на Тодор Тагарев съпредседателят на ПП каза, че евроатлантическите партньори на България много харесват настоящия ни министър на отбраната, вкл. и украинците.

 

„Ако видим, че в документа, който те ни предлагат, описват ясно как тези регулатори ще бъдат сменени по начин, по който всички ще сме сигурни, че те ще бъдат независими, това вече би било голяма стъпка напред“, поясни Петков.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2378 |28.02.2024 Погребват Навални на 1 март в Москва . 3| 2372 |28.02.2024 Явор Божанков: Ключовият избор, който ни предстои в съдебната система, е този на ВСС и Инспекторат . 2| 10362 |28.02.2024 Адв. Кашъмов за "Червения пират": В България клошарите са виновни за всичко. Говорим за нещо средно между театър и безсилие . 2| 2563 |28.02.2024 Преди девет години Немцов бе убит в Москва. Какво би казал той за руската инвазия в Украйна?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads