Реклама / Ads
9| 3213 |31.01.2022 НОВИНИ

МС прие проектобюджета за 2022. Петков обеща безплатни детски градини и нито един човек под линията на бедност

.
Кирил Петков, Александър Николов Източник: БГНЕС
Обсъдихме и приехме предложението за Бюджет 2022. Това обяви след извънредното заседание на Министерски съвет премиерът Кирил Петков, определяйки го като „бюджет на растежа“.
 

„Инвестициите от държавния сектор ще бъдат 5,8% от БВП. Дефицитът без ковид мерките ще бъде само 2,5%,а с ковид мерките стига до 4,1%. Това означава, че дефицитът изцяло финансира инвестициите. Ако махнете инвестициите, този бюджет би бил в излишък от 1,7%. С други думи тази година ще инвестираме много категорично и сериозно, вдигайки процента на инвестиции спрямо миналата година от 2,9% на 5,8%“, обясни той.

 

По думите му това е безпрецедентно: „8,2 млрд. в капиталови инвестиции“.

 

„Отделно от това ще инвестираме и в човешки капитал. За пръв път ще имаме безплатни детски градини и ясли, започвайки от април месец. Ще инвестираме 80 млн. за изграждане на нови детски градини. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата“, каза още министър-председателят.

 

От думите му стана ясно, че в Бюджет 2022 се залага на инвестиции и в социална политика. Петков обеща следващата година да няма пенсионер под линията на бедност. Всички мерки за подпомагане на бизнеса като 60/40 са оставени поне за следващите 6 месеца, както и мерките за подпомагане срещу високите цени на тока.

 

„Така имаме един бюджет, чрез който цялостно се фокусираме в капиталови инвестиции, човешки капитал и никой да не остане под линията на бедност“, обясни Петков, който вярва, че именно този бюджет показва политиката на коалиционните партньори в реални цифри и измерения.

 

Цените на тока

 

Сметките за ток, които ще се получат февруари месец, ще включват компенсациите за декември и януари. Започва и работна група в която ще се обсъдят помощите за общините.

 

„Докато имаме ситуация, в която една лампа от едната страна на улицата да струва 1587 лева, а друга лампа, от другата страна на улицата струва 5755, докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление“, смята Петков.

 

Сагата „Булгаргаз“

 

Министър-председателят заяви, че уволнението на директорите на „Булгаргаз“ е заради факта, че БЕХ и Министерството на енергетиката смятат, че те на си изпълнили задачите си добре.

 

„В момента се води разследване и сме сигурни до голяма степен, че част от решенията, които те са взели, резултират във високите цени на газа и 30-те процента повишение, което беше предложено на КЕВР. Не можехме да чакаме нито ден и затова тяхното уволнение се случи още в петък. Колкото и студия да бъдат обикаляни, фактите говорят - избран е бил скъпият доставчик, вместо да се оптимизират възможностите да се вземе от евтиния доставчик“, добави той.

 

Промяна на цената за бита няма


.
Александър Николов. Източник: БГНЕС


Промяна на цената за бита няма. Остава компенсацията за бизнеса, за индустриалните потребители. Ще прегледаме ситуацията в общините. Това важи и за някои от университетите и общежитията“, каза на свой ред енегрийният министър Александър Николов.

 

Според него има поредица от събития в управленията на ресурсите в „Булгаргаз“ и ясно нежелание да се следва политиката на КЕВР.

 

„Цените, които „Булгаргаз“ е предлагал и са одобрени от КЕВР са публични и на сайта на Булгаргаз. Може да погледнете променливите на цените на международните пазари и да прецените дали всички ресурси са отишли н полза на гражданите. Дали всеки потребител е задължен да плаща за некомпетентност“, заяви Николов.

 

Енергийният министър обясни още, че размерът на компенсациите за газа е висок, като в момента покрива 20% от разходите за битовите потребители.

 

„България има една от най-ниските цени на природен газ. Ползата за гражданите е споделена с бизнеса. Планираме мерки с партньори от безнеса. Ще се опитаме това да става бързо, но гледаме да става и прозрачно“, уточни Александър Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3049 |31.01.2022 Проф. Димитров: Бавим се, защото С. Македония не приема, че имаме обща история . 16| 3211 |30.01.2022 Премиерът Петков с литературен гаф. Извини се, че объркал Толстой с Чехов . 30| 4854 |29.01.2022 Кирил Петков е ”Политик на годината” . 38| 46405 |29.01.2022 Хубава събота: Теменужка вие на умряло, други съскат за война между Радев и Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads