Реклама / Ads
0| 3493 |30.05.2022 НОВИНИ

Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия, но с изключения за България

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Държавите-членки на Европейския съюз би трябвало да могат да постигнат споразумение за налагане на забрана за внос на руски петрол при определени условия в понеделник, заяви българският премиер Кирил Петков няколко часа преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, предава Reuters.
 

„Мисля, че ще мине, но с определени изключения“, каза Петков относно плановете за ембарго върху вноса на руски петрол.

 

„Като цяло трябва да премине, в зависимост от някои индивидуални характеристики и критерии, които държавите-членки могат да имат“, смята той.

 

Малко по-късно и пред български медии Петков препотвърди очакванията си страната ни да може да купува петрол до края на 2024 г.: „Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България“. 

 

„Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че бизнеса няма да получи стреса, който е факт в доста други страни“, добави министър-председателят, уточнявайки, че всичко това ще се случи, ако въобще се стигне до шести пакет от санкции срещу Русия, тъй като нищо не е сигурно до последния момент.

 

Bloomberg вчера писа, че Европейската комисия е изпратила на страните от ЕС нов проект на петролното ембарго срещу Русия. Според документа Европейският съюз е предложил забрана на морския петрол от Русия, като същевременно отложил ограниченията върху вноса от ключов тръбопровод в опит да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение за закъсал пакет от санкции, който ще бъде насочен към Москва за нейната война в Украйна. Според източниците на изданието, преходният период за отказ на руски петрол щеше да бъде удължен. Така България щеше получи отлагане до юни или декември 2024 г., а Хърватия ще получи изключение за вноса на газьол.

 

Късно снощи обаче се появи информация, че Унгария не приемa новия вариант на Европейската комисия за ембарго на руския петрол.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11317 |30.05.2022 Румен Петков: Национална телевизия подложи себе си и зрителите на просташка манипулация и лъжа . 0| 3213 |29.05.2022 Патриарх Кирил: Разбираме решението на Украинската църква да скъса отношения с нас . 0| 3350 |29.05.2022 Здравният съветник на Петков получил заплахи заради COVID-19 . 0| 4208 |28.05.2022 Стефан Янев не харесвал Кирил Петков и като министър, но си траел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads