Реклама / Ads
0| 3415 |31.05.2022 НОВИНИ

Кирил Петков: Отсрочката за България е факт. Ще ползваме руски петрол до края на 2024

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Снощи говорихме до 1 часа през нощта и съм много щастлив да кажа, че това, което беше договорено вчера до обяд, си остана като текст. Днес ще дойде общото заключение, което няма точни детайли по страни. Но в реалните договорки, които ще станат ясни до два дни, ще има отделен параграф, в който ще има дерогации за България до края на 2024 година. До тогава ще ползваме руски петрол. Това е една доста добра позиция за страната ни и благодаря на нашите партньори, че се съгласиха на това.
 

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел. Той е в белгийската столица за извънредното заседание на Европейския съвет.

 

„За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е са един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол“, каза той.

 

Петков поясни, че страната ни е единствената държава с пристанище, за която се прави подобно изключение. „Проблеми с плащанията за руския петрол не се очакват, тъй като „Лукойл“ реално плаща на швейцарска фирма“, допълни той.

 

Министър-председателят заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

 

Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода „Дружба“ за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия.

 

Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 млрд. евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

 

В Брюксел Петков коментира и казусът с Република Северна Македония: „Парламентът ще реши дали да пуснем Северна Македония в ЕС. В момента усилено се работи по въпроса на дипломатическо ниво“.

 
Той потвърди още, че се работи по среща с Макрон на Румен Радев и Кирил Петков. Българският премиер обаче не се наес прогноза дали ще се изпълни желанието на Франция да падне ветото за Северна Македония по време на френското председателство.

 

„В последните три месеца дадохме добър пример в ЕС по отношение на закрилата на бежанците от Украйна и сега влизаме в друга реалност. Ние дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от най-хубавите хотели. Сега влизаме в една реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците. Аз имам уверението от вицепремиера Калина Константинова, че условията в държавните бази са добри - няма място с лоши условния, просто не са в хотелите“, коментира още Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3479 |30.05.2022 Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия, но с изключения за България . 0| 11316 |30.05.2022 Румен Петков: Национална телевизия подложи себе си и зрителите на просташка манипулация и лъжа . 0| 3206 |29.05.2022 Патриарх Кирил: Разбираме решението на Украинската църква да скъса отношения с нас . 0| 4196 |28.05.2022 Стефан Янев не харесвал Кирил Петков и като министър, но си траел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads