Реклама / Ads
0| 4266 |10.05.2022 НОВИНИ

Кирил Петков пред румънска медия: Ние харесваме руснаците. Истинският ни проблем е с Путин

.
Кирил Петков Източник: стопкадър, Digi 24
Ние не сме срещу руснаците. Харесваме много руски музиканти, поети, хора от различни културни среди. Нямаме нищо против тях. Истинският ни проблем е с Путин. И мисля, че трябва да правим разлика между режима на Путин и традиционните приятелски отношения с руския народ.
 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за румънската телевизия Digi 24 TV, излъчено на 9 май. Българският премиер посети Румъния в края на месец април, където с колегата си Николае Чука обсъди темата с газа и възможностите за получаване на гориво по тръбата от съседната страна.

 

„Има два славянски народа, единият напада другия. И това, което видях по време на моето пътуване до Киев, е невероятно. Видяхме взривени жилищни сгради, играчки от развалини, ужасни военни сцени. Мисля, че всеки състрадателен българин би казал: „Не мога да търпя това, не мога да навеждам глава или да си затварям очите за подобни зверства“. Мисля, че ЕС каза ясно именно това, а ние говорим в един глас с Европа, а България говори в един глас с Европа“, обясни той.

 

Според него Европа трябва да си извлече два урока: „Първо –ладимир Путин може да поеме контрола върху санкциите на ЕС, ако държавите-членки не останат единни и не започнат да се съобразяват с изискванията на Кремъл, и второ – че разчитането на един доставчик на газ не е добре“.

 

Кирил Петков коментира и разногласията с президента Румен Радев, който обвини правителството, че е отказало да плаща на „Газпром“ в рубли и това е довело до спиране на доставките от страна на Москва.

 

„Той сподели мнение, което не е в съответствие с нашата гледна точка. И искам да кажа, когато правиш всичко по договора и си изцяло посветен на договора, който имаш, а другата страна на договора спира да доставя газ, не виждам как носим отговорност за това. И все пак смятам, че всъщност това е възможност за България, защото сега нямаме друг избор, освен да диверсификацията“, поясни министър-председателят.

 

Петков коментира и темата с „компромиса“ за ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Той бе попитан какво ще се случи с отношенията със Скопие, ако правителството му не издържи, на което отговори: „Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания трябва да е в ЕС – това е добре за региона“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3475 |10.05.2022 Учебната година през 2023 г. да започва на 7 септември, предлага министър Денков . 0| 15404 |10.05.2022 Проф. Павлов пред Фрог: Руската пета колона е превзела БНР. Не виждам в Костадинов нов Аспарух . 0| 15682 |10.05.2022 Чуй. Борис Бъндев пред Фрог за живота на глухите в България . 0| 11653 |10.05.2022 Болестите капитулират пред живи витамини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads