Реклама / Ads
0| 2949 |25.03.2022 НОВИНИ

Петков от Брюксел: Байдън ми каза, че абсолютно вярва в думите ми

.
Кирил Петков
Вчера с американския президент обсъдихме важна тема – как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите. Джо Байдън ми каза: „Абсолютно вярвам в това, което казваш“.
 

Това заяви пред журналисти от Брюксел министър-председателят Кирил Петков, където втори ден продължават срещите на европейските лидери. Рано тази сутрин българският премиер побърза да разкрие в профила си във Фейсбук какви са били темите на разговор по време на срещата с американския президент Джо Байдън.

 

„Аз дадох и примера с руски поток или „турски поток“, както го знаем в България. Факт е, че три милиарда бяха изхарчени от нашите пари за тръба, която не можем да използваме и явно джиповете на КАТ се намериха в къщи на г-жа Арнаудова. Така че точно това е инструментът – работиш с политическата вихрушка, ако си Путин, караш ги да харчат национални пари за твои проекти, и го работиш през корупцията. Това се оказва, че не е само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели на целите Балканите. Много е важно сега за Западните Балкани да придвижваме в посока стабилност, защото вчера беше изразено опасение, че там има също доста силно влияние“, даде подробности той.

 

„Г-н Зеленски ни слага в отбора на европейските държави, които сме застанали твърдо зад него“, коментира още Петков.

 

„Това, което беше ясно казано от Зеленски е, че докато имаше критики за някои от страните, България беше включена ясно към страните, които подкрепят Украйна и той ми благодари“, добави българският министър-председател.

 

„Огромната ни цел днес е да се фокусираме върху цените на газа и на горивата. Много е важно да преговаряме с едни глас днес, за да ги свалим тези цени, защото те директно влияят на цените на тока, а чрез него на всички продукти“, обясни Петков.

 

На въпрос как САЩ ще доставя газ за Европа, той отговори: „Гръцката връзка ще бъде свързана с Александруполис откъдето ще може да купуваме и втечнен газ. Това е приоритет за цяла Европа. Ние всички осъзнаваме, че тази зависимост е опасна за националната ни сигурност и ние трябва да работим за тези проекти“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4519 |25.03.2022 Кирил Петков разкри какво са си казали с Джо Байдън снощи . 0| 2995 |25.03.2022 Байдън ще посети район в Полша, близо до границата с Украйна . 0| 3387 |25.03.2022 Втори ден от срещата на върха на Европейския съвет. Участват Петков и Байдън . 0| 3464 |24.03.2022 Маджарова пита Петков по кои лица от етажите на властта може да работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads