Реклама / Ads

 

42| 20762 |08.08.2021 НОВИНИ

Кирил Петков: Пука ни за България, оставаме в политическия живот

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Оставаме изцяло в политическия живот на страната с една-единствена цел – България има много по-голям потенциал. Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни. Това коментира в ефира на Българското национално радио служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски  постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет“, добави той и изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит:

 

„Бих дал толкова време, колкото й трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред.“

 

Запитан смята ли да продължи кариерата си като политик, Петков посочи:

 

„Оттук нататък, под една или друга форма ще следим нещата как се случват, за разлика от преди, когато просто протестирахме. Събрахме знание и това знание ще го използваме под една или друга форма, за да бъдем гарант по някакъв начин.“

 

„С някои от министрите се чувстваме вече като част от един екип“, отбеляза той.

 

Петков определи финансовия министър Асен Василев като „човекът, който направи най-добрия бюджет на страната в новата ни история“.

 

Според служебния министър в Министерството на икономиката в момента има много „несвойствени дейности с потенциал за кражби“, но ведомството трябва да се превърне в двигател на икономическото развитие.

 

„Ако съм една от онези частни фирми, които са свикнали да получават милиони, без да се труди, сигурно изглежда като хаос, наистина“ – така Петков отговори на критиките на ГЕРБ за царящия хаос при работата на служебното правителство.

 

Относно Държавната консолидационна компания и нейното преструктуриране Кирил Петков каза:

 

„Поне аз за 9 седмици не можах да намеря истинска причина за нейното съществуване. (…) За мен това е огромна черна дупка откъм контрол и прозрачност. Даже нямаше уебсайт тази компания допреди да стана министър.“

 

„Когато толкова грешни решения са били вземани в последните месеци и години от същия този борд (министър Петков прави уточнение, че трима от членовете са избрани тази година – бел. ред.), реално да оставим просто един свободни пари, те да могат да правят каквото си искат, а едновременно с това, понеже няма още актуализация на бюджета, за нас беше абсурдно“, заяви още Петков.

 

Той описа дейността на ДКК с конкретни примери, за които коментира, че това е даване на празен чек, без конкуренция.

 

„Това за мен е много бърз и ефективен начин да изчезнат едни пари, които са на данъкоплатеца.“

 

Относно парите за ремонта на язовирите със средства от ДКК Петков очерта равносметката: 580 милиона лева и едва 10 завършени язовира, като нито един от най-опасните не е завършен. По думите му от десетте завършени язовира само 5 са пълни.

 

33 от 400 язовира са най-опасните, но от тях нито един не попада в топ 10, които са избрани, а 11 от тези 33 даже не са дадени за проектиране, поясни Кирил Петков.

 

„И всичко това се е случвало на цени, които нямат нищо общо с пазарните.“

 

По темата с предаването на събраните материали за нарушения на прокуратурата той описа ситуацията като „даваме този доклад в една пощенска кутия“.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 10| 3536 |06.08.2021 Кирил Петков: Най-важно е да актуализираме бюджета, за да има пари за бизнеса, за пенсии, за лекарите . 22| 6807 |06.08.2021 Номинираният за правосъден министър Иво Атанасов хвали Кирил Петков и Асен Василев, напада Гешев . 7| 4937 |05.08.2021 От ГЕРБ скочиха на Кирил Петков. Притеснявали се как ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ ще минат под шапката на икономическото министерство . 4| 7261 |04.08.2021 Кирил Петков: Реструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ