Реклама / Ads
0| 3845 |19.03.2022 НОВИНИ

Кирил Петков след срещата с Лойд Остин: Подсилваме бойната ни група, не говорихме за военна подкрепа за Украйна

.
”Нашата сигурност е с колективната отбраната с нашите съюзници от НАТО, ние сме НАТО. Благодаря, че САЩ и Лойд Остин, че отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група. САЩ ще предоставят една рота ”Страйкър” на българската армия. Тя ще е под командването на върховния главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният командир да е българин”. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция след срещата му с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.
 

"Не сме говорили за военна подкрепа за Украйна по никакъв начин", обясни премиерът.


"САЩ приема много сериозно своите ангажименти към НАТО. Войната на Путин е трагична и руската инвазия доведе до много невинни жертви. Агресията на Русия е агресия срещу Украйна, но и срещу целия свят", каза в отговор министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.


"САЩ ще продължава да подкрепя силно България и останалите ни съюзници", увери Остин и благодари на българското правителство за усилията за укрепване на колективната отбрана.


"Разговорите ни бяха фокусирани върху това как да засилим отбраната на източния фланг и да увеличим оперативната съвместимост. Благодарни сме, че България ще приеме тази многонационална бойна група, както и, че сте приели над 80 хиляди бежанци от Украйна у вас", каза още шефът на Пентагона.

"Важно е да имаме оперативна съвместимост, за да работим заедно", повтори той.

 

"Притеснени сме за Молдова, те не са в НАТО, има руско присъствие на тяхна територия и 5% от тяхното население са вече бежанци от Украйна. Има притеснения и всички трябва да подадем ръка на тази малка страна. Нейната сигурност за нас е от особена важност, защото там живеят много етнически българи", коментира Петков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2925 |19.03.2022 Кирил Петков ще се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин . 0| 7847 |18.03.2022 Кирил Петков: Съжалявам прокуратурата, че се изложи по този начин. Рашков: Чух лъжи от държавното обвинение . 0| 4234 |18.03.2022 Среща Путин-Зеленски ще има след одобрен текст на двустранен догово . 0| 3655 |18.03.2022 Менков: В понеделник ще депозираме жалба за извършено длъжностно престъпление от Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads