Реклама / Ads
1| 2284 |21.10.2024 НОВИНИ

Министърът на отбраната на САЩ пристига на изненадващо посещение в Киев

.
Лойд Остин
Американският министър на отбраната Лойд Остин пристигна в украинската столица Киев днес, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е израз на американската подкрепа за Украйна малко повече от две седмици преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.
 

Вотът е съпътстван от неяснота относно бъдещата помощ от Вашингтон за Киев, допълва агенцията, като обръща внимание на факта, че четвъртата визита на Остин в Украйна е може би и последната в качеството му на шеф на Пентагона при президента Джо Байдън.







Предвижда се министърът да обсъди подробно американската помощ за Киев в защитата срещу руските сили, които напредват в Източна Украйна.

 

Междувременно Остин съобщи, че обещаната на Израел nротиворакетна отбранителна система за сваляне на балистични ракети (ТААД/THAAD - Terminal High-Altitude Area Defense) вече е "доставена на място". Той не уточни дали израелските сили вече действат с нея.

 

"В готовност сме да я приведем в действие много бързо и всичко върви според нашите очаквания", заяви Остин, цитиран от Ройтерс.

 

Посещението на Остин се случва само няколко дни след като президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Берлин, за да се срещне с лидерите на Великобритания, Германия и Франция, за да обсъдят продължаващата подкрепа за Украйна и плана на Киев за победа в пет стъпки, пише CNN.

 

Очаква се ръководителят на отбраната на САЩ да се срещне с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят нуждите на Украйна на бойното поле.

 

Посещението ще послужи и като възможност да се „отдръпне назад“ и да оцени американско-украинските отношения в хода на пълномащабната война, съобщи CNN.

 

Украйна се намира във все по-трудно положение. Въпреки подкрепата на Вашингтон, руските сили продължават да се сгромолясват в източната част на страната, докато Украйна се подготвя за нови удари срещу енергийната мрежа с настъпването на зимата.







Ситуацията скоро може да се влоши още повече, тъй като президентските избори в САЩ на 5 ноември могат да окажат сериозно влияние върху подкрепата на Вашингтон.

 

Бившият президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп наскоро направи критични коментари към Байдън и президента на Украйна Володимир Зеленски, като заяви, че те носят вината за избухването на пълномащабната война.

 

Съществуват опасения, че ако Тръмп победи претендента си от Демократическата партия, вицепрезидента Камала Харис, и се върне в Белия дом, той може да оттегли подкрепата на САЩ за Украйна и да принуди страната към болезнени отстъпки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2245 |21.10.2024 Турският проповедник Фетхулах Гюлен, обвинен за опита за преврат в Турция, почина в САЩ на 83 години . 0| 2351 |21.10.2024 Пожар в склад за ядки в Карнобат: Пет екипа на пожарната в борба с огъня /обновена/ . 9| 2364 |21.10.2024 Десетки хиляди протестиращи поискаха Грузия в ЕС, не в орбитата на Путин /видео/ . 1| 2222 |21.10.2024 Чакаме още два медицински хеликоптера в началото на 2025 година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads