Реклама / Ads
0| 3385 |16.12.2022 НОВИНИ

Китайският президент призова света за опазване на биоразнообразието

.
Китайският лидер Си Цзинпин
Китайският лидер Си Цзинпин призова за постигане на консенсус по въпроса за по-добро световно опазване на биологични видове. Той направи това във видеобръщение към участниците в конференцията на ООН по биоразнообразие в Монреал, Канада.
 

Си Цзинпин каза, че доброто състояние на световната екосистема е жизнено важно за благоденствието на цивилизацията. Китайският лидера определи, че за това са необходими действия, както и подкрепа към развиващите се страни в изграждането на капацитета им и за координирането на усилията. 

 

Си Цзинпин посочи, че е необходимо света да се справи с промяната на климата, загубата на биоразнообразие и други световни проблеми. Необходимо е единство и диалог по темата, допълни Цзинпин.

 

Преговорите по време на Петнадесетата конференция на ООН по биоразнообразието в Канада навлязоха в заключителния си етап. На форума ще продължи до 19-ти декември. Повечето държави участнички са  представени на ниво министри.

Първоначално бе планирано конференцията да се проведе в Китай през 2020г., но заради пандемията от Ковид беше отложена и разделена на две части. Първата се проведе през миналия м. октомври предимно онлайн в Кунмин, Югозападен Китай.

 

Китай иска да задълбочи международния диалог за опазване на биологични видове, каза Си. Чрез Фонда за зелено развитие, който е част от китайската инициатива за световна инфраструктура "Един пояс, един път", Пекин иска да помогне на развиващите се страни да поставят въпроса за опазване на биологични видове на ново ниво.

 

В своята реч китайският лидер подчерта и усилията, които неговата страна полага, но критици се оплакват, че опазването на природата и на околната среда във втората по големина икономика в света е недостатъчно и обикновено отстъпва на заден план пред икономическото развитие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3063 |16.12.2022 Президентът на Словакия прие оставката на кабинета . 2| 3275 |15.12.2022 Правната комисия отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс . 5| 3023 |15.12.2022 БСП-Горна Оряховица призовава Божанков да напусне парламента . 1| 2951 |15.12.2022 Ирена Анастасова: БСП ще обсъди мотивите за ветото на президента и ще реши как да гласува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads