Реклама / Ads
8| 4467 |05.03.2020 НОВИНИ

ЕС кляка на Турция с 500 млн. евро за бежанците

.
Източник: БГНЕС
Европейският съюз ще се опита да омилостиви Турция с допълнителни 500 милиона евро за сирийските бежанци в страната и облекчаване на визовия режим за турските граждани, съобщиха световните агенции.
 

Предложението идва, след като представители на Съюза по-рано обвиниха Турция, че „изнудва“ Европа с решението си да отвори границите си с Гърция за стотици хиляди бежанци, опитващи се да влязат на територията на ЕС. Конфликтът създаде опасения, че бежанската криза от 2015-16 може да се повтори.


Парите ще бъдат в допълнение към шестте милиарда евро, отпуснати през 2016 г. за финансиране на програми за подкрепа на приблизително 3,6 милиона сирийски бежанци в Турция. Това беше част от споразумение между ЕС и Турция, което драматично пресече потока от мигранти, преминаващи през Егейско море към Гърция. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че вече е отхвърлил предложение на ЕС за един милиард евро. „Казват ни: „Ще ви изпратим милиард евро“. Кого се опитвате да заблудите?... Не искаме тези пари“, заяви той. Турция все още не е реагирала на най-новото предложение.


Комисията, изпълнителната власт на ЕС, също ще предложи да облекчи визовия режим за турските граждани, които се отправят към Европа. Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви в сряда освобождаването на 170 милиона евро спешна помощ "за най-уязвимите в Сирия" по време на посещението си в Анкара.

 

Правозащитните групи обвиниха Турция, че използва мигрантите като разменна монета, като ги тласка към гръцката граница. Но те също осъдиха Европа, че не оказа по-голяма помощ.


Хиляди пристигнаха на границата, след като Ердоган обяви, че Турция вече няма да ги спира да се опитват да влязат в Европейския съюз. Турският лидер многократно се е оплаквал от липсата на подкрепа от Брюксел за военните му операции в Сирия, където турската армия се сражава срещу подкрепяните от Русия правителствени сили.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6251 |05.03.2020 Николай Василев: В Еврозоната никой няма да си позволи да ни ”подритва” . 2| 4223 |04.03.2020 Турция: Гърция се държи неморално спрямо бежанците . 18| 5435 |03.03.2020 Урсула фон дер Лайен: Борисов е истински европеец. Българският опит е от значение! . 7| 3919 |03.03.2020 Турция ни дарява тестове за коронавирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads