Реклама / Ads
8| 3091 |17.02.2023 НОВИНИ

Ключови заводи в дървопреработващия сектор пускат кепенците

.
Голяма част от дървопреработващите предприятия в страната са спрели работа или са в процес на спиране, поради спекулативните цени на дървесината, алармират от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Сред тях са водещите в сектора Кроношпан България ЕООД, с изградени мощности в Бургас и Велико Търново, които в края на декември спряха производство и вече работят с намален капацитет, Фазерлес АД – ключово предприятие за регион Силистра и Свилоза АД – Свищов, които са в процес на спиране. Директно наетите само в тези три предприятия са над 1000 човека, а индиректно над 5 000 човека в сферата на транспорта, добива, услугите и др. Основната причина за това е спекулативното покачване на цената на дървесината през 2022 г, довело до непосилни цени за местното население, както и за индустрията.


По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост по-голямата част от предприятията, използващи масивна дървесина за суровина, също имат сериозни проблеми и не могат да изпълняват договорите си заради високите цени на дървесината и липсата на достатъчно количество суровина.


До проблема се стигна заради наложените изкуствени ограничения върху добива на дървесина – заповедта за намаляване с 30% на сечите във вековни гори на служебния министър Христо Бозуков от края на 2021 г. Въпросната наредба не защитава горите, а им вреди, защото възпрепятства санитарната и възобновителна сеч – тази, която прочиства дърветата, помага им да се развиват и се случва само след съгласуване и одобрение с компетентните органи. Резултатът е по-малко добита дървесина и за бизнеса, и за домакинствата, както и непосилно високи цени на суровината. От бранша настояват за отпадане на тези ограничения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3038 |07.02.2023 Ключови смени в Украйна: Генерал и полицаи стават губернатори на три прифронтови области . 24| 3398 |03.02.2023 Продължават тежките сражения край ключовия град Бахмут в Донбас . 1| 2819 |16.01.2023 Христо Проданов: БСП ще търси подкрепа от другите партии по ключови теми . 0| 3642 |25.12.2022 Дъжд вали над София, натоварени са ключови кръстовища и основни пътни артерии на града

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads