Реклама / Ads
5| 9555 |08.03.2024 НОВИНИ

От клуб SS на Нотариуса са иззети документи и химикалки със записващо устройство

.
SS клуб
При претърсването на гаража, ползван от клуб SS в София е иззета една каса с документи, които в момента се преглеждат, и две химикалки със записващо устройство, които също са обект на експертиза, камери и дискове, а четец на картите, с които е влизано вътре, който продължава да се изследва. Намерени са и карти".Това каза в интервю за "Сега" ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.
 

Клубът, който никога не е действал като заведение, а само като място за срещи на хора с достъп до него, е свързван с убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса, който е разследван за имотни измами и принуда спрямо магистрати. Антикорупционният фонд разкриха, че клубът е работил около десетина години и се е използвал за неформални срещи с магистрати.

 


Кирилова каза и, че МВР още не са отговорили на запитването на прокуратурата дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил агент или друг сътрудник на министерството. Кирилова посочи, че не знае колко време би трябвало да отнеме подобна проверка в МВР. Тя каза и, че материалите от подслушването на Божанов още не са превърнати във веществени доказателствени средства.


"Той беше изключително предпазлив, за нас той знаеше, че е подслушвано и следено", заяви Кирилова. Градският прокурор на София каза още, че за разкриването на убийството на Божанов, станало на 31 януари, е много важно да бъде "отворен" телефонът му, а засега изглежда, че разследващите няма да се справят с това, както не успяха да "отворят" и айфона на убития миналия август Алексей Петров и сега чакат помощ от САЩ.

 

Кирилова коментира и разследването, свързано с дейността на Божанов за имотни измами, пране на пари и принуда. "Ние имаме показания, че е имало определени прокурори и съдии, които са посещавали клуб SS. Но какво се е говорило там, дали са се разменяли информации свързани с дела, дали са се давали обещания, ние няма как да знаем. Те отричат", каза Кирилова. Тя посочи, че по делото все още не е разпитан бившият главен прокурор Иван Гешев, за когото има свидетели, че е контактувал с Божанов. "В един момент би трябвало (да бъде разпитан)", предположи тя.

 


Кирилова коментира и чувалите с веществени доказателства, иззети от Софийската районна прокуратура от "Осемте джуджета", за които в последните седмици се чуха много съмнения, че може да бъдат манипулирани в градската прокуратура. "Огледани са, описани са, дотук няма нищо смущаващо, но предстои да се огледат още веднъж, да се проследят делата", каза Кирилова. Самата тя е разпитана от Даниела Талева, която проверява дали изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов има някакво отношение към кръга "Осемте джуджета".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2948 |08.03.2024 Политологът М. Любенов: Няма ли правителство с първия мандат, отиваме на предсрочни избори . 8| 3083 |08.03.2024 Проф. Екатерина Михайлова: Сигурно няма да доживея новия Наказателен кодекс . 4| 2878 |08.03.2024 Eрдоган: Турция е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна . 3| 3098 |08.03.2024 Вдигнаха заплатите на учителите в София. Учете за даскал!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads