Реклама / Ads
1| 2939 |22.06.2023 НОВИНИ

Кметът на община Свищов алармира: Заради валежите общините не могат да се справят с популацията на комарите

.
Източник: Pixabay
Заради непрекъснатите обилни валежи и високите нива на водите общините не могат да се справят с увеличената популация на комарите. Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът. Това заяви пред БТА кметът на община Свищов Генчо Генчев.
 

По думите му ситуацията в крайдунавските общини, каквато е Свищов, става все по-напрегната.

 

Хората изпращат жалби и настояват за спешна дезинфекция на бреговете, притеснявайки се от зарази. Генчев изтъкна, че общината изпълнява всички предписания на Регионалната здравна инспекция, косят се зелените площи в урбанизираните и селищни територии, предприема се пръскане против комари, но заради високите води на Дунав и прилежащите притоци, блата и водоеми, както и постоянната влага, проблемът с комарите не може да бъде решен, ако не се приложи ударна ларвицидна дезинфекция, за която общините нямат средства.

 

Той изрази мнение, че единственото възможно решение е пряко договаряне между държавата и специализираните фирми за дезинфекция.

 

Дезинфекционната обработка на биотопите (местата, където се развиват ларвите на комарите) извън населените места се извършва от фирма, след процедура по Закона за обществените поръчки, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново д-р Евгения Недева.

 

Специалистът увери, че всяка година Министерството на здравеопазването отделя целеви средства за обработката на биотопите. Организациите, които могат да се включат в борбата срещу тези насекоми, се определят чрез обществена поръчка. През тази година за Великотърновска област са подали оферти седем фирми, процедурата е към финала, и ако няма обжалвания, до дни критичните места край речните зони ще започнат да се обработват, отбеляза д-р Недева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2641 |20.06.2023 Община Русе организира за поредна година летния фестивал „Сцена под звездите“ . 0| 2879 |20.06.2023 В сила е частичното бедствено положение в община Криводол . 0| 2840 |18.06.2023 Кметът на община Хайредин: Очаква се спад на нивото на река Огоста в следващите часове . 0| 2687 |18.06.2023 Община Хайредин обяви частично бедствено положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads