Реклама / Ads
2| 3104 |24.08.2024 НОВИНИ

Кметът на Самораново: Рила планина гори, гори със страшна сила. Горят цели борове

.
Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както и доброволци.
 

Привечер обаче беше коментирано от ангажирани в гасеното звена, че пожарът се е разраснал до над 20 декара, излязъл е извън гората с мури и борове в алпийската част. Димът по хребета на планината се вижда от километри, както и от магистрала "Струма".

Без  изпращането на хеликоптери заради непристъпния за хора терен пожарът няма как да се овладее, каза за БНР кметът на село Самораново Райко Цветков, който трети ден е на терена, заедно с група доброволци.





"Рила планина гори, гори със страшна сила. Горят цели борове. Гори страшно много и вече е невъзможно да се стои на 100 метра от пожара. Има задушлив дим, който не се търпи. Ние се прибрахме и събираме сили за утре, евентуално ако е останало нещо за спасяване. Без летателна техника пожарът няма да угасне по никакъв начин".

 

Говорителят на Областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка каза:

 

"Пожарът е низов, теренът е доста висок. На този етап не се обсъжда възможността да бъде включен хеликоптер в гасенето".

 

Гасенето ще продължи и утре. От днес се прави организация колко души ще бъдат изпратени на терена.

 

Инж. Атанас Диманков, директор на Горско стопанство-Дупница посочи:

 

"Прави се организация за групи за утре. Ще има още от 4 стопанства помощ. С две думи - изцяло ние си поехме пожара".





Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница, се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз.

 

Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци се навлезли и в гората над Арзан.

Екипи на Районните  служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в Брезник и Перник, екипи на “Държавно горско стопанство-Брезник”, както и пожарникари от София се борят с пламъците. На място са и противопожарният автомобил и водоноската на Община Брезник, съобщава БНР.

 

В махала „Логатор” оънят е достигнал на метри от къщите, но е бил овладян. Няма пострадали хора. Възрастен човек е бил изведен от дома му, тъй като е имало опасност пламъците да обхванат къщата му, съобщи кметския наместник на селата Гоз и Бабица - Страти Стратиев.





Във видинското село Гюргич пламна отново огънят, който вчера достигна на метри от от къщите, но беше потушен късно снощи. Не са пострадали хора. Вече няма заплаха за сградите, но  но пламъците са обхванали борова гора край селото.


На място са 6 екипа на пожарната, водоноски и земеделска техника. За потушаването на огъня помагат и доброволци, каза кметът на община Ружинци Александър Александров.


"За момента са спрели огъня, който може да заплашва селото." 

 

В Гюргич продължават са борят с огъня.


"В същото време боровата гора гори и огънят е много силен и голям. Там отиват две пожарни и в момента се опитват да пресекат едното място, където има по-малко дървета. Другите две пожарни са в другия край на селото, където има земеделски култури, но там са земеделците. С дъски с трактори са потушили пожара, който в едната част на селото беше достигнал до къщите буквално. Бяха опушени сградите вляво и вдясно, като влизате в село Гюргич. Табелката е изгоряла, което е показателно за силата на огъня."


Три водонски, пълни с вода са в изчакване, ако по някаква причина по водопровода спре водата, с която се потушава огънят, каза Александър Александров.  





 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2517 |24.08.2024 Прокопенко: Борете се да върнем братята ми от "Азов", както те се бориха за независимостта на Украйна в Мариупол . 2| 2807 |24.08.2024 72 часа до развръзката – служебен кабинет "Главчев-2". Кои имена са в рулетката за вътрешен министър? . 4| 2356 |24.08.2024 20 леви формации около БСП ще се явяват заедно на изборите . 1| 2840 |24.08.2024 "1,5 милиона долара от експлоатацията на 17-годишно момиче". Румъния иззе луксозни автомобили от Тейт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads