Реклама / Ads
26| 5649 |07.10.2010 НОВИНИ

КНСБ: Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии

.
15 000 души излязоха на протест срещу готвената пенсионна реформа, организиран от КНСБ. Представители от всички професии изразиха недоволството си от предложенията на правителството и главно от Симеон Дянков. Миньорите искат оставката на Нона Караджова. Полицаите пък не искали да работят бастуни, а да се пенсионират след 25 г. стаж.
 

Шествието тръгна в 11:30 часа от сградата на синдиката на пл. "Македония" в столицата. Около 12:30 ч протестиращите стигнаха до Министерския съвет и до сградата на парламента. Протестиращите се изтеглиха към Ректората на Софийския университет, за да се настанят на цялото пространство, тъй като по ул. "Раковски" продължаваха да прииждат хора. Зоната за сигурност около Народното събрание е отцепена с полицейски ленти, без преграждения. Част от лозунгите гласят: "Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете за тях", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", "Не на геноцида, върнете ни надеждата, не търпим повече бедност". Към протестиращите се присъединиха и групата на пенсионерите, т.нар. Движение "Солидарност", ръководено от Сава Гърбузанов, както и няколко млади студенти от НАТФИЗ, които носеха плакат "Благодаря. Отиваме да учим в чужбина".

Представителите на миньорите в „Брикел” поискаха оставката на министър Нона Караджова. Причината – заради квотите за въглеродни емисии, предприятието трябвало да бъде затворено през 2010 г. и в Община Гълъбово 2000 работни места ще бъдат загубени. Пред Народното събрание продължава протестът, организиран от КНСБ, срещу пенсионните промени.

Галентин Грозев, заместник-председател на Синдикалната федерация на МВР, каза, че смятат за навременни исканията и са против „малоумната идея” служителите в МВР да се пенсионират с 28 години стаж, вместо досегашните 25. „Не искам да служа с бастун”, каза той и призова колегите си, които охраняват митинга, да се включат активно, за защото само с обществото „можем да успеем”. Хората скандират „солидарност”.

КНСБ са връчили в Министерски съвет протестна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цецка Цачева и председателите на Парламентарните групи в 41-ото Народно събрание. В декларацията се посочва, че 11 години след старта на пенсионната реформа, българските работници и служители са понесли огромно увеличение на осигурителния стаж и възраст. В същото време - три поредни правителства безусловно са намалявали осигурителната вноска за пенсия от 32 на 16 %. По този начин - 13 милиарда лева приходи са били подарени на бизнеса. "Днес той чертае апокалиптични картини" - пише в декларацията. В нея се посочва, че категоричната позиция на огромната част на хората на наемния труд, изразена в събраната подписка от над 200 000 души, е за оттегляне на проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (което вече се случи) и формирането на нови стратегически цели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4836 |24.09.2010 Я. Янев: Не искаме СССР-ска Конституция, а европейска! . 7| 5973 |16.09.2010 1 милион раздават, за да стискаме топки . 33| 5079 |29.08.2010 Цв. Райчинов: Искаме минимумът за болниците . 2| 5098 |26.02.2010 Доживотен затвор за убиеца на Радостина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads