Реклама / Ads
39| 5680 |30.11.2011 НОВИНИ

София под обсада, протестиращи скандират “Оставка”

.
Около 20 000 миньори, железничари, учители, учени от БАН, здравни работници, земеделци, служители на МВР и студенти се включиха в националната протестна демонстрация срещу вдигането на пенсионната възраст и отнемането на допълнителното възнаграждение „клас прослужено време”.
 

 

Напрежението на синдикалния протест ескалира и гражданин припадна пред трибуната, издигната пред парламента. На мястото е била изпратена линейка, оказана му е първа помощ и състоянието му е стабилно.


Двата лъча на КНСБ и КТ "Подкрепа", се срещнаха на площад "Народно събрание" в 13:00 часа, от където стартира официално националния протест. Групата от КНСБ премина покрай Министерски съвет, където освирка властта и скандира "Дянков вън" и "оставка".

Чучело със снимката на министъра води протестното шествие на КНСБ. От уредбата в лекия автомобил, която е начело на шествието, звучат възрожденски песни.

 

Хиляди протестиращи се събраха на обявения национален протест. Събралите се носят плакати с лозунги: „Новият проектозакон не решава, а създава проблеми”, „Спрете далаверата с талоните! Къде са еко-таксите?”, „МОСВ обрича на глад над 300 000 души”.

 

На един от транспарантите пише: "Те обявиха война на своя народ".

 

Хиляди скандират „Оставка” и освиркват парламента. Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на железничаря, който почина вчера в Локомотивно депо Подуяне. В началото на протеста те призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори пред протестиращите. Преди това заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров държа реч пред участниците в днешния протест от трибуната, издигната пред Народното събрание. "Заедно сме силни", каза Валентин Никифоров пред присъстващите. Хората скандират "оставка" и "Главен лъжец - Дянков".

 

Засилено е полицейското присъствие в района.  


След края на протестните действия се очаква синдикатите да внесат декларация до НС, до министър-председателя Бойко Борисов и до представителите на всички парламентарни групи.


В нея те отбелязват 5 основни пункта, заради които протестират. Сред тях са премахването на клас прослужено време, увеличението на пенсионната възраст. Синдикатите отбелязват в декларацията, че заради "самоцелните амбиции да се преследват фискални цели, застрашаващи солидарната отговорност на обществото и физическото оцеляване на най-беззащитните слоеве, заради недопустимото ограбване на натрупани осигурителни права, заради разрушаване доверието към осигурителната система", е организиран протестът.

 

Те имат три искания към отговорните институции. Първото от тях е незабавно да бъдат изтеглени от Законопроекта за бюджета на ДОО за 2012 г. всички нормативни изменения във връзка с увеличаване на пенсионната възраст. В декларацията още посочват, че е недопустимо със закон с едногодишно действие в преходните и заключителни разпоредби да се променят фундаментално принципи и норми на социалното осигуряване. В декларацията си двата най-големи синдиката у нас посочват, че ако исканията им бъдат отново пренебрегнати и законодателят приеме измененията, те ще пристъпят към ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия.

 

Освен това ще призоват действащия и избрания президент на България "да застанат на страната на справедливостта и да наложат вето на законовите промени, с които шоково се увеличава пенсионната възраст и се въвеждат по-неизгодни за хората механизми на определяне и осъвременяване на пенсиите". Освен това те ще апелират към народните представители, които споделят техните аргументи, да оспорят тези промени пред Конституционния съд.

 

"Господа управляващи, не се вглеждайте единствено в числата! Зад тях стоят живи хора и техните съдби! Вслушайте се в гласа ни! Нашата алтернатива е разумна!". Така завършва декларацията на протестиращите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5108 |29.11.2011 Отлюспиха Кадиев от БСП-София . 18| 7528 |29.11.2011 И трета родилка почина в София . 44| 6620 |28.11.2011 Протестиращи: Всички министри да се откажат от постовете си . 14| 5864 |24.11.2011 Борис Велчев харесва Кокинов за градски прокурор на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads