Реклама / Ads
18| 7528 |29.11.2011 НОВИНИ

И трета родилка почина в София

.
Най-вероятно и тази жена не била платила за избор на екип. Тя починала на операционната маса, след като й било направено секцио. Бебето поне е живо и здраво.
 

И трета родилка е починала от септември досега в София. Инцидентът стана в общинската Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София”, известна и като „Тина Киркова”, оповестява в. Труд. Първите два трагични случая бяха в столичната клиника „Шейново”. Жената е на 31 години, казва се Диана Димитрова, това било второто й раждане, съобщи БТВ. Тя починала в понеделник около 12.00 ч. на операционната маса, след като й било направено секцио. Бебето й е живо и здраво. Единственото, което от клиниката са казали на роднините към късния следобед, е, че е възникнал проблем с белите дробове на родилката.

Шефът на „Св. София” доц. Елиан Рачев първо не вдигаше, а после изключи мобилния си телефон. „Нищо няма да коментирам, докато не излязат резултатите от проверката”, казал пред „Труд” шефката на родилното отделение в болницата д-р Валентина Григорова.

Познати на починалата жена разказали, че лекарите отказвали да съобщят на роднините й дори кой е водил раждането. Това означава, че най-вероятно жената не е платила за избор на екип. „Никакви пари не е имало, не става дума за избор на екип”, потвърди доц. д-р Лилянда Еленкова, шефка на здравната комисия в община София, изпратена от столичната кметица Йорданка Фандъкова да провери случая.

Черната серия на починалите родилки в София започна на 12 септември. Тогава 19-годишната студентка Деяна Георгиева ражда момченце в „Шейново”. Месец по-късно - на 24 октомври, жената умира. Разследването доказва, че Деяна е починала от сепсис, след като е лекувана неадекватно и е прехвърляна между четири болници. Две от тях - „Шейново” и „Пирогов”, бяха глобени.

На 21 ноември в „Шейново” почина втора родилка Надежда Узунова (35 г.). Според близките й тя била връщана два пъти да се разхожда, защото нямала разкритие, но не се „сетила”, че трябва да плати за избор на екип. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов призна, че жената е била размотавана. Той предложи санкциите, които болниците плащат при смърт на пациент, да бъдат увеличени десетократно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5864 |24.11.2011 Борис Велчев харесва Кокинов за градски прокурор на София . 7| 6342 |23.11.2011 Ив. Костов призна лекарска небрежност при починалата родилка . 3| 5907 |22.11.2011 Софиянци: Не ни светят крушките! . 23| 6837 |22.11.2011 Родилката от "Шейново" била в клинична смърт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads