Реклама / Ads
18| 3232 |09.05.2021 НОВИНИ

КНСБ: Ножицата между бедни и богати у нас е най-голямата в ЕС

.
Печални места в положителни статистики и челни - в най-черните класации. Такива отчита България що се отнася до редица критерии. На този фон обаче правителството в оставка обяснява как всичко у нас е супер. Но… сме първи по корупция, последни по доходи, последни по свободни медии в Европа, с едни от най-лошите пътища и страна, в която демокрацията продължава да ерозира. Според последното проучване на КНСБ пък ножицата между бедни и богати у нас е най-голямата в блока.
 

Данните от проучването са посветени на неравенството в заплащането на работещите у нас. Направено е сравнение с останалите държави-членки на ЕС. Става ясно, че разликата между доходите на най-бедните и най-богатите българи е осем пъти. Средното за ЕС е 5. 

 

Данните от анализа сочат още, че основните фактори за неравенствата са ръстът на самостоятелната и на почасовата заетост и намалението на работещите, които членуват в синдикати.

 

Икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов обясни за връзката между неравенствата и промяната в трудовите отношения, особено актуална в пандемията и технологичния процес.

 

“Ако 10% спадне обхватът на колективното договаряне, то това води до 1 процент ръст на неравенството. А ако 10% нарасне самостоятелната заетост, това води до 2 процента ръст на неравенството. В същото време, ако 10% нарасне почасовата заетост, това води също до 1,5 процента близо ръст на неравенството. 20-22% от измерението на неравенствата в европейски, глобален мащаб, включително в България, може да се обясни именно с обема на хората, които членуват в синдикати“, посочи Костов пред БНР.

Поради по-малката възможност за колективно договаряне, наетите на граждански и срочни договори, често получават по-ниско възнаграждение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3232 |06.05.2021 Радев: Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението . 39| 6093 |04.05.2021 Трифонов: Ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата . 4| 2960 |04.05.2021 Позволяват ваксиниране на деца между 12 и 15 г. с Pfizer в САЩ . 11| 3740 |03.05.2021 Експерт: Отношенията между църква и държава в България имат фабричен дефект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads