Реклама / Ads
0| 3024 |25.11.2021 НОВИНИ

Коалиционните преговори: Отделни правителствени звена да се занимават с климат и гори

.
99% припокриване на приоритетите в сектор “Екология” са установили партиите по време на поредния ден от преговорите за съставяне на правителство. Кражбите в сферата - три пъти по-големи от установеното, нивата на корупция - опасно високи. Партиите се съгласиха, че отделни правителствени звена трябва да се занимават с климата и горите. Сектор “климат” според формациите има нужда от вицепремиер.
 

Темата “Екология” е актуална в цяла Европа. Съвсем неотдавна в Глазгоу се проведе годишната конференция на ООН Cop 26, на която бяха очертани редица проблеми. ЕС се стреми да премине и изцяло към зелена енергетика. 

 

У нас има редица проблеми по отношение на мръсния въздух, например. Българската столица често удря челните места в най-черните статистики за нива на фини прахови частици. Всички дела на Европейската комисия срещу страната ни са в областта “околна среда”. Един от последните доклади на Световната здравна организация постави България на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяване на въздуха.

Появи се и предложение да се премахне пластмасата за еднократна употреба от министерствата. 

 

Нужно е да се завършат всички планове за управление на речните басейни и рисковете от наводнение, включително подобряване на координацията между МОСВ, МРРБ, КЕВР и всички звена с отговорност, включително новосъздадения ВИК холдинг, стана ясно по време на преговорите. 

 

БСП посочи, че че има нужда от плавен преход към зелена енергия. Сред приоритетните мерки на формаицята бяха посочени достъпът на малки населени места до вода, пречистване на водите, обезопасяване на отпадните води, устойчиво ползване на подземните водни тела, разработване на санитарно-охранителните зони и стратегия за морските води на България. Формацията подкрепи идеята на "Демократична България" агенцията по горите да бъде независим от МЗХГ орган с надзор от правителството, включително от екоминистерството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4629 |24.11.2021 Таванът на субсидиите в земеделието - разделителна линия в коалиционните преговори . 7| 3328 |24.11.2021 Броженията в левицата. Какво ще стане с коалиционните преговори? . 7| 5931 |24.11.2021 На живо: Министър Денков и Ицо Хазарта на коалиционните преговори за образование . 0| 2891 |10.09.2021 Откриват учебната година тържествено и присъствено, но по различно време за отделните класове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads