Реклама / Ads
0| 3575 |20.12.2016 НОВИНИ

Код ”жълт” за МВР на празниците

.
Румяна Бъчварова
Към настоящия момент не са постъпвали данни, касаещи планиране, организиране и осъществяване на терористични нападения на територията на страната или срещу българските интереси в чужбина. Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова след заседание на кризисния щаб. Бъчварова посочи, че българските граждани трябва да бъдат спокойни - нямало реална заплаха.
 

Освен това институциите предприемат по-завишени мерки за сигурността на гражданите. В същото време обаче, тя изтъкна че в последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпила информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително през територията на България.

 

Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранните дипломатически представителства в България, посочи тя и допълни, че посолствата от държавите, които са част от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористичните организации.

 

Няма данни за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят подобни атентати у нас, изтъкна още вътрешният министър в оставка.

 

За да гарантират сигурността на българските граждани от кризисния щаб са решили да се запази настоящата трета степен ниско ниво на заплаха, съгласно националния план за противодействие на тероризма.

 

Решено е още да се разпореди степен на готовност за реагиране "Жълта" за всички структури на МВР. Акцентира се върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятията по Коледните и новогодишни празници. Засилено ще бъдат охранявани и търговските центрове, коледните базари, концертите, спирките, метростанции, жп и автогари, също и летищата, дипломатическите представителства от международната антитерористична коалиция.

 

Бъчварова коментира, че режимът на регистрация на мигранти и получаване на бежански статут се извършва като се следват процедурите за който има право на статут. Който има отказ на получаване на статут, се извежда от страната доброволно или "по другия ред". "За м.г. има доста голям брой, които са изведени по този начин", коментира силовият министър.

 

По политическите теми и най-новото, а именно - че няма да се сформира правителство, Бъчварова обясни, че се подготвя годишен отчет на МВР в момента. "Можем с гордост да го представим", похвали се тя.

 

В заседанието на щаба са участвали и външният министър в оставка Даниел Митов, на транспорта Ивайло Московски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на военното министерство и на службите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3725 |21.09.2016 КАТ очаква 100 хил. автомобила да напуснат столицата за празниците . 1| 4014 |21.05.2016 280 000 тръгват на път по празниците . 0| 3961 |19.05.2016 БДЖ пуска допълнителни места за празниците . 1| 4400 |06.05.2016 По празниците: Дрогирани шофьори зад волана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads