Реклама / Ads
23| 6153 |01.06.2012 НОВИНИ

Кой е българинът, загинал във Великобритания, спасявайки дете?

.
Пламен Петков
Пламен Петков - българският герой, който загина във Великобритания, спасявайки 5-годишно момиченце от удавяне, е живял със семейството си в Стара Загора.
 

Седмица след трагедията, британските медии не споменаваха от кой край на България е героят, не разкриваха никаква информация за живота му, тъй като семейството му се е преселило на Острова отдавна и отказваше да се дават подробности, пише 24 часа.. Близки и съседи на 32-годишния Пламен от Стара Загора се разплакаха, когато узнаха, че именно той е човекът, жертвал себе си, за да спаси детски живот.

Семейството на Пламен Петков напуснало още преди години апартамента си в старозагорския квартал „Три чучура - север". Съседите си спомнят Пламен като слабичко, височко момче, затова и не го разпознали от снимките като героя от Великобритания. „Не мога да повярвам, той беше много добър", казва Марина Костова.

„Това дете аз го знам като малък, малки деца, хубави деца и съжалявам, че е така, трагедия - вярно героизъм, но съжалявам за детето просто, че така са стекли нещата, разтроих се наистина", казва Петя Атанасова.
„Мога само да се възхишавам на делото, което го е направил. Жалко за него", сподели Веска Неделчева.

От община Стара Загора обмислят името на Пламен Петков да бъде вписано в Почетната книга на града. Семейството на Пламен Петков иска смъртта му да не е напразна и предлага да се основе благотворителна организация на негово име, която да предупреждава за опасностите по крайбрежието и да осигурява спасители, съобщи английското издание "Сътън гардиън".

Близките на българския герой искат Пламен да бъде награден посмъртно, както и да се наемат спасители на плажа, който в деня на инцидента е бил препълнен заради необичайно топлото време.  В изявление на семейството на българина се казва: "Всички сме много покрусени от загубата на толкова специален човек в нашия живот, но в същото време сме неизмеримо горди от факта, че той можа да спаси живота на детето".

"Сътън гардиън" пише, че Пламен е бил британски гражданин, но е роден в България и е пристигнал на Острова преди 7 години. Работил е като електротехник в сътънската фирма "Вулкан билдинг сървисиз". Живеел е близо до дома на майка си Антоанета (56 г.) в Сътън, графство Съри. "Загрижеността му за околните беше типична за него и за начина, по който живя", казва за него шефът му във "Вулкан билдинг сървисиз" Джулиън Крейн.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4824 |24.12.2011 Разпознаха българинa, загинал в Охотско море . 1| 5833 |19.12.2011 Технополис дари ваучери за 400 лв. на 144 деца на загинали полицаи . 37| 5215 |21.08.2011 Над 100 загинали при щурма на Триполи, Кадафи бяга . 0| 5574 |03.08.2011 Микробус се преобърна на "Тракия", няма загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads