Реклама / Ads
5| 4049 |03.11.2022 НОВИНИ

Кой чертае новата ”идеология” на Путин и защо Дугин му стана още по-близък

.
Владимир Путин, Александър Дугин
Александър Дугин многократно е наричан ”мозъкът” на Кремъл”. Според различни източници влиянието му върху Путин наистина е нараснало и това се е случило след убийството на дъщеря му Дария Дугина. Кои са всъщност хората, които чертаят новата идеология на Путин?
 

През последните месеци вътрешнополитическият блок на президентската администрация (АП) на Руската федерация, започна редовно да кани в Кремъл за „разговори“ ултраконсервативни философи и историци. Сред тях са Александър Дугин, Александър Проханов и Вардан Багдасарян.

 

Тези длъжностни лица не участвали в срещи по конкретни въпроси (например по подготовката за президентските избори през 2024 г.). Те имат втори фронт на работа. „Има частни дискусии и срещи с тях именно по идеологически въпроси – каква е целта на Русия, какво иска“, обясняват източници на изданието. 

 

Кои са тези "идеолози"


Александър Дугин е евразийски философ, политолог, един от най-видните идеолози на „руския свят“. От началото на 2000-те години той подкрепя идеята за създаване на Евразийски съюз, който трябва да включва всички страни от бившия СССР.  Една от основните му теории е изградена около конфронтацията между Русия и „колективния Запад“. Мнозина смятат, че всъщност Дугин изповядва фашистки възгледи.

 

Александър Проханов е писател "патриот", главен редактор на в. "Завтра". През 1991 г. е привърженик на ГКЧП. Авторът на концепцията за "Автономното православие е държава, която съчетава черти на съветския сталинизъм и православна царска Русия". Придържа се към имперските възгледи.

 

Историкът Вардан Багдасарян е по-малко известен на широката публика от Дугин и Проханов. Той е член на пула от автори на сталинския вестник "Завтра" на Проханов, а по-рано поддържа близък контакт и дори издава съвместни книги с бившия шеф на руските железници Владимир Якунин.

 

Багдасарян също често пише за противопоставянето на цивилизациите и нарича Донбас „цивилизационна граница на Русия“.

 

„Донбас се оказва не само възможност за освобождението на Украйна от нацизма, но и платформа, от която се задава векторът на цивилизационното самовъзстановяване на Русия. На земята на Донбас се ражда нова руска идеология. Тя се ражда не чрез теория, а чрез кръв и смърт. И само идеология, сакрализирана от кръвта на героите, може да има истинска историческа перспектива“, твърди Багдасарян в своите статии.

 

Историкът се застъпва за въвеждането на официална идеология в Русия и нарича хората, които са напуснали държавата заради мобилизацията, страхливци.

 

„Върна се съществуването на въпроса за живота и смъртта и всички бохемски извращения се оказаха неуместни. Донбас формира нов тип младежи, различен от постмодерното столично студентство. И тези момчета, които са минали през войната, рано или късно ще се включват в цивилния живот. И тогава младежите на столичните партии няма да се поздравят“, уверен е Багдасарян.

 

Той е не по-малко уверен, че „държавите на Запада“ се управляват от „корпоративния център, света на транснационалните корпорации, глобалната система на олигархията“.

 

Освен това, според източници на "Медуза", Кремъл е започнал да се "консултира" с основателя на канала "Царьград", "православния олигарх" Константин Малофеев. Преди това политическият блок AP имаше обтегнати отношения с бизнесмена. През 2019 г. той решава да влезе в публичната политика и се присъединява към "Справедлива Русия" - разбира се, че ще финансира обновяването на партията и ще стане един от нейните лидери. Въпреки това Малофеев се опита да вземе партията напълно под свой контрол, което не задоволи нито Кремъл, нито настоящите лидери на партията.

 

Според събеседници, близки до Кремъл, Малофеев, Дугин, Проханов и Багдасарян трябва да помогнат на Кремъл "да очертае контури на нова идеология".

 

Ръководителят на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко и най-близките му сътрудници се срещат с "идеолозите" - например ръководителят на отдела по делата на Държавния съвет Александър Харичев и ръководителят на отдела за обществени проекти Сергей Новиков .

 

В резултат на тези срещи се очертават не само "контурите" на идеологията, но и конкретни тези, които след това Кириенко и Владимир Путин могат да използват в речите си.

 

„Русия винаги е печелила всяка война, ако тази война стане народна. Винаги е било така. Ние определено ще спечелим тази война: и „горещата“ и икономическата, и същата психологическа и информационна война, която се води срещу нас. Но за това е необходимо именно народна война, така че всеки човек да почувства своето участие“, каза Кириенко в една от октомврийските си речи.

 

В същия ден Кириенко говори на Световния руски народен съвет, където говори за „запазването на историческите традиции на народа, традиционните духовни ценности, сред които силно семейство, майчинство, уважение към възрастните, здравословен начин на живот. на живота."

 

Според източник на Meduza, близък до ръководството на Единна Русия, Дугин и Проханов са си сътрудничили с Кремъл и преди, в края на 2000-те години, когато Вячеслав Сурков ръководеше политическия блок AP. Но през последните години тези контакти са нередовни.

 

Освен това, сега Дугин и Проханов са получили нова роля. Ако преди, според Кремъл, те трябваше да работят за определена (ултраконсервативна) аудитория, сега те помагат за принципното формулиране на руската идеология.

 

„Сега лексиката на Дугин и Проханов излиза от устата на Путин“, подчерта един от събеседниците, близки до Кремъл. Той добави, че по-рано медиите често преувеличавали влиянието на Александър Дугин. Например западните издания не веднъж са го наричали главния идеолог или дори „мозъка“ на Путин. Според източници на Meduza обаче, доскоро руският президент е бил доста бегло запознат с възгледите на философа. Всичко обаче, рязко се променя заради убийството на дъщерята на Дугин Дария в края на август 2022 г.

 

Именно след това Путин се е заинтересувал "сериозно" от фигурата на Дугин - той е изпратил съболезнователна телеграма на философа и напълно одобрява контактите на АП с евразийците. Месец след убийството на Дария Дугина, на 30 септември, Путин за първи път използва в публична реч един от любимите термини на Дугина - "англосаксонци".

 

„Смъртта на Дугина беше съобщена правилно, включително на президента: враговете атакуват привържениците на традиционните ценности, антизападняците“, обяснява един от източниците Meduza AP.

 

Според един от събеседниците призивът на Кириенко към консервативните мислители се обяснява просто. Първо, той се опитва да си сътрудничи с хора, чиито възгледи вече са близки до Владимир Путин в момента. Второ, според оценката на източници, близки до АП, в момента няма политически идеолози, готови да сътрудничат с Кремъл, по принцип „идеолози, способни да предложат някакъв ясен, вътрешно непротиворечив проект, който да се хареса на ръководителя на държавата." Според тях няколко такива „идеолози“ дори са напуснали Русия през последните месеци.

 

Александър Дугин, Александър Проханов, Вардан Багдасарян и Константин Малофеев не са отговорили на запитванията на Медуза по темата. Дмитрий Песков отговори на въпроса за работата с консервативни „идеолози“ по следния начин: „Ние не разкриваме тази информация“.

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2992 |25.10.2022 До дни обявяват терена за новата детска болница . 5| 2667 |20.10.2022 Новата бежанска вълна увеличи с около 2000 украинците у нас . 1| 3002 |11.10.2022 Никотинови дъвки - новата опасна мода сред учениците . 0| 3168 |09.10.2022 Вицепремиерът Пеканов: Трябва да приемем бюджет за новата година, да не караме със стария

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads